2008-12-11

Med foten (s) i klaveret

På mot Linköping för sammanträde med den moderata länsförbundsstyrelsen. Tåget var fullbokat, men jag lyckades hitta en ledig plats i bistron.

Birger Schlaug verkar ha surnat till på miljöpartiet efter det att de nu infogat sig i vänsterblocket. På Brännpunkt efterlyser han idag ett nytt miljöparti. Skulle inte förvåna mig om han får som han vill. Men vad kommer då Mona Sahlins vänsterkartell vara värd?

Läste nyss också en rejäl sågning av Mona och socialdemokraternas möjlighet att vinna valet 2010. Det är Carl Thalén på K-Street Advisors som bland annat levererar dessa omdömen i PR-byråns senaste nyhetsbrev:

"Sannolikheten för att Mona Sahlin ska kunna forma en Obama-liknande väljarbas i Sverige med V och Mp är lika låg som att socialdemokraterna under Göran Persson skulle vara lika öppna för nyordning som Labour under Blair. Troligen har hon, trots siffrorna i SCB:s stora väljarundersökning, med V- och Mp-samarbetet ökat möjligheterna för en borgerlig valseger 2010. "

Ord och inga visor. Och de kommer från en synnerligen god analytiker av den svenska socialdemokratin. Som fortsätter med en intressant jämförelse med valrörelsen 1979:

"Med en valplattform för oppositionen som kan godkännas av miljöpartiet och vänsterpartiet riskerar den socialdemokratiska mobiliseringen att sjunka och möjligheten att locka marginalväljare att minska. Situationen påminner om 1979 års val då socialdemokraterna såg ut att vinna ända till dess att partiet presenterade ett 100-dagarsprogram och blev huvudsaklig måltavla för kritik i valrörelsen och förlorade valet."

Många inom (s) inser nog de problem man har framför sig. Det finns helt uppenbart en och annan missnöjd socialdemokrat bland kollegorna i riksdagshuset som suckar tungt över det faktum att man hoppat i säng med kommunisterna i vänsterpartiet. Men strategin kommer säkert vara att har man väl trampat i klaveret så är det bäst att stå kvar. En sprucken vänsterkartell skulle bara vara för underhållande....

Gunnar Axén

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Miljöpartiet ska göra samma sak som moderaterna gjorde alltså... skapa nya miljöpartiet och förlora halva ryggraden påvägen. Det ser även jag fram emot.

    SvaraRadera