2009-02-10

Årsmöte med riksdagens Taiwanförening

Kvällen har bland annat ägnats åt möte med riksdagsgruppen - där försvarsministern berättade om planerna för det svenska försvaret och justitieministern om den framtida domstolsorganisationen - och åt ett välbesökt årsmöte med Svensk-Taiwanesiska Parlamentarikerförbundet.

Fram till förra året var jag under några år ordföranade för nämnda förening, men numera leds den av kristdemokraten Dan Kihlström. Taiwan-föreningen behåller sin plats som den största av vänskapsföreningarna i riksdagen med sina 58 medlemmar. Det är många som vill visa sitt stöd för demokratin på (ön) Taiwan - eller Republiken Kina som är dess korrekta namn.

Taiwan är den del av Kina som Maos kommunister aldrig lyckades ta kontrollen över i revolutionen för 60 år sedan. Numera är öriket en fullt utvecklad demokrati och en viktig handelspartner för många länder, ett av världens främsta högteknologiska länder. Tyvärr så hävdar fortfarande den kommunistiska Folkrepubliken Kina sin rätt till ön och har 700 kärnvapenmissiler riktade mot Taiwan. Av rädsla för att stöta sig med den kommunistiska diktaturen så är det få länder som erkänner Taiwan som en självständig stat, vilket skapar en lång rad problem. Till exempel så är Taiwan utestängda från samarbetet i internationella organisationer som FN och Världshälsoorganisationen.

Nu låter det som om det skulle råda ett kallt krig mellan Folkrepubliken Kina och Republiken Kina, men riktigt så enkelt är det inte. De båda ländernas ekonomier är tätt sammanflätade och sedan det politiska maktskiftet i Taiwan för snart ett år sedan så har kontakten mellan länderna förbättrats. Bland annat går nu direkta flygförbindelser och postförbindelser mellan Taiwan och det kinesiska fastlandet.

Taiwans representant i Sverige, ambassadör Chiu, höll ett anförande på årsmötet och berättade om utvecklingen i landet. Han passade också på att tacka för de fem år han varit verksam i Sverige eftersom att han nu hemkallas för några års tjänstgöring på utrikesdepartementet innan han återigen skickas ut på utlandsuppdrag.

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Tyvärr är antalet missiler redan uppe i 1 400 vid det här laget (se t.ex. http://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2009/01/29/2003434813). Det verkar inte som om Ma Ying-jeous eftergifter till Kina och allt tal om ett fredsavtal mellan Kina och Taiwan har den önskade effekten, åtminstone inte ännu.

    SvaraRadera