2010-06-30

"Vi har hjälpt över 150.000 människor"

Försäkringskassan levererade igår en uppföljning av rehabiliteringsreformen och dess resultat. Sammanfattningsvis kan sägas att sjukskrivningarna har blivit färre och kortare. Och att vi inte längre är det land i världen med den högsta sjukfrånvaron. En tidigare märklig sanning eftersom att vi samtidigt, enligt statistik från Världshälsoorganisationen, hade/har en av världens friskaste befolkningar. Men så såg det faktiskt ut.

Rapport rapporterade om nyheten under rubriken ”Sverige inte längre värst” (7 min och 20 s in i klippet). Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord kommenterade med orden ”Vi har hjälpt över 150.000 människor att komma tillbaka till jobbet och få ett bättre liv”. Precis som han säger har detta varit en stor framgång för Försäkringskassan.

I reportaget fick också Bo Göran Hägg komma till tals och berätta om att han som omförsäkrad – och numera i arbetspraktik - känner att han blivit mer levnadsglad, sover bättre, äter bättre och är piggare.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) och Veronica Palm (S) debatterade sjukförsäkringen i P1 Morgon. Jag suckade tungt när jag hörde Palms simpla torgmötesretorik. Antingen har hon inte förstått hur sjukförsäkringen är utformad numera eller så ägnar hon sig åt att medvetet skrämma sjuka människor med sina lögner i syfte att vinna opinionspoäng. Möjligen är båda förklaringarna korrekta. Hursomhelst, det är sossarnas bekymmer, vi kan glädja oss över att sjukförsäkringsreformen hjälper människor från utanförskap till arbetsgemenskap. Precis det vi ville åstadkomma.


Media: HD, SVT, HN, NtT, NV, SydSv, ST, GP, DN, Den Hälsosamme Ekonomisten

Gunnar Axén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar