2010-01-20

"Många tidigare sjukskrivna får nu bättre hjälp"

Idag offentliggjordes statistik som visar att allt färre behöver vara sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar. Sjukskrivningarna har minskat med 40% sedan september 2006. Som förklaring till utvecklingen pekar Jan Larsson från Socialstyrelsen på införandet av rehabiliteringsgarantin och säger att "många tidigare sjukskrivna nu får bättre hjälp".

Torsten Kindström från föreningen Balans, som ger stöd till personer med utmattningsdepression, håller med om att det tidigare nog funnits en översjukskrivning och konstaterar att "Orsaken har varit brister i vård och rehabilitering. Att gå långtidssjukskriven är sällan ett önskemål från de drabbade."

Brister som vi nu alltså tar itu med steg för steg. Förra året fick 30.000 människor vård och rehabilitering tack vare rehabiliteringsgarantin. I år beräknas antalet hjälpta öka till 50.000.

Trots att nyheten kablats ut av TT under eftermiddagen och att sjukförsäkringsfrågan varit aktuell den senaste tiden så verkar det än så länge bara vara , Ekot, Rapport och Aftonbladet som lyft upp den.

Gunnar Axén
Media: AB

1 kommentar:

  1. Föreningen Balans är inte bara som man kan tro av presentationen i inlägget en stödförening för utbrända, utan i första hand en patientförening för människor med affektiva diagnoser, dvs de som lider av att vara deprimerade eller manodepressiva/bipolära.

    SvaraRadera