2009-10-15

Veronica Palm dementerar inte att (S) nu stödjer vår sjukförsäkringsreform

Idag skriver socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och jag på Aftonbladet debatt om våra reformer för att stödja långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet. Vi noterar också i artikeln att Socialdemokraterna nu ställer sig bakom merparten av våra reformer inom sjukförsäkringen, däribland rehabiliteringskedjan, avvecklingen av den tidsbegränsade sjukersättningen och den historiskt beräknade sjukpenninggrundande inkomsten.

Veronica Palm (S) verkar upprörd över detta avslöjande på sin blogg, men hon dementerar inte dessa fakta. Det gjorde hon inte heller när vi i Socialförsäkringsutskottet idag hade pressträff för att informera om höstens aktuella frågor. Jag noterade nämligen exakt samma sak där och Veronica hade chansen när hon fick ordet direkt efter mig att dementera. Men det gjorde hon inte.

Jag skulle nu vilja uppmana Veronica att tala om vart i socialdemokraternas skuggbudget från förra veckan det står (och hur man finansierar) att man vill riva upp följande reformer:

- Rehabiliteringskedjan
- Avvecklingen av den tidsbegränsade sjukersättningen
- Historiskt beräknad sjukpenningsgrundande inkomst

Sanningen är att det står inte där. Det finns inte en enda krona avsatt för att riva upp dessa reformer.

Vore det inte bättre att erkänna att ni nu accepterar merparten av de förändringar vi genomfört i sjukförsäkringen? Säg rent ut att ni har insett att det var nödvändigt att restaurera sjukförsäkringen och satsa på tidiga rehabiliteringsinsatser för att hjälpa sjuka tillbaka till arbetslivet. Det vore hederligt av er.

Gunnar Axén

1 kommentar:

  1. Det är bra. Låt inte Veronica Palm komma undan med några fraser. Ligg på och kräv besked.

    SvaraRadera