2009-08-25

Ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar välkomnas till Skellefteå

Hela dagen har solen lyst från en klarblå himmel över Västerbotten. Vi inledde dagen med att besöka Skellefteå kommuns enhet för mottagning av ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar. Skellefteå har under 20 år arbetat med detta och har idag en väl utvecklad verksamhet som många andra kommuner har som förebild.

Man har plats för 54 barn, vilket troligen innebär att man tar emot fler barn och ungdomar än någon annan kommun i landet. Verksamhetschefen Pär Åhdén gav oss en bra beskrivning av hur de arbetar och på vilket sätt de bemöter barnen/ungdomarna. Vi fick också träffa ett par härliga ungdomar, en tjej och en kille i de övre tonåren, som fått sina asylansökningar beviljade och som nu flyttat till eget boende (man delar bostad med en jämnårig). Vi besökte också ett gruppboende för 8 barn/ungdomar inrymt i bottenvåningen på en radhuslänga (bilden).

Vi fick med oss mycket klokskap på vägen. Pär underströk att det är viktigt att de ungdomar som inte beviljas asyl inte behöver vänta längre än nödvändigt på att få återvända eftersom att de bara hamnar i en oviss situation som skapar oro. Han sa också att själva mottagandet är en ”bingolottovinst” för kommunen och att det ”är som att bygga hus på löpande räkning”. Enkelt uttryckt: Kommunen får fullt ut betalt för verksamheten och att ingen kommun behöver fundera på om de kan ta emot ensamkommande flyktingbarn och –ungdomar eller ej. Värt att tänka på eftersom att det finns ett stort behov av fler kommuner som är med och tar ansvar för dessa barn och ungdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar