2008-12-13

Bidragsberoende kommuner och landsting

Sveriges kommuner och landsting har full rätt att utaxera skatter från sina medborgare. Det gör de också. Nästa år bedöms de ta ut 526 miljarder kronor i skatt.

Vidare tar kommuner och landsting in 66 miljarder kronor i andra intäkter, t ex avgifter.

Till detta kommer att staten nästa år tillskjuter 67 miljarder kronor i statsbidrag till kommuner och landsting.

Från och med årskiftet sjunker kommuner och landstings kostnader för arbetsgivaravgifter med 6 miljarder kronor tack vare vår sänkning av dessa.

526 + 66 + 67 + 6 = 665 miljarder kronor.

Till detta kan läggas att kommunerna och landstingen under de senaste åren fått kraftigt ökade skatteintäkter tack vare vår framgångsrika jobbpolitik. Men uppenbarligen har man inte hushållat med pengarna för idag, som DN rapporterar, så krävde Sveriges Kommuner och Landsting 3 respektive 5 miljarder kronor i ytterligare bidrag från staten de kommande två åren.

Men snälla sveriges kommuner och landsting, ni har rätt att ta ut skatter av medborgarna, ni tar dessutom ut olika avgifter, ni får redan bidrag från staten, skatteintäkterna har ökat kraftigt de senaste åren och ni får lägre kostnader vid årskiftet - och så har ni mage att komma och be om mer bidrag från staten! Hur bidragsbereoende vill ni bli egentligen? Kan ni inte hålla ordning på pengarna så kanske staten borde ta över ansvaret för delar av den kommunala och landstingskommunala verksamheten.

Vad gäller landstingen så har jag ett tips på hur ni kan få mer pengar; kapa sjukvårdsköerna, inför rehabiliteringsgarantin och förstärkt företagshälsovård så kan få nya fräscha miljarder från staten. Men inga pengar utan motprestation!

Detta skrivet med uppenbar risk för att Anders Knape avskriver våra planer om att ses över en lunch...

Gunnar Axén

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. "...inga pengar utan motprestation!"

    Exakt vad som måste sägas.

    Över hela linjen!

    SvaraRadera