
Sedan 1990 har arbetslöshetsförsäkringen ändrats två gånger, 1993 respektive 2002. Först i en restriktivare riktning och sedan i en mer generös riktning. Numera beviljas man livränta ”om övervägande skäl talar för det” (att det är en arbetsskada).
P1 Morgon valde således att jämföra antalet som beviljades livränta för 20 år sedan jämfört med idag. Efter att försäkringen ändrats två gånger. Och inte tog man hänsyn till hur många arbetsskador som anmälts respektive år.
Låt mig då reda ut detta med statistiken något. 1991 ansökte drygt 65.000 personer om att få livränta på grund av arbetsskada. Förra året ansökte närmare 12.000 om livränta. Antalet ansökningar om ersättning för arbetsskador har således minskat markant. Vilket ju är klart positivt. Och om antalet ansökningar om livränta minskat så är det ju inte så konstigt att antalet beviljade livräntor minskat.
Om tanken var att ställa Alliansen till svars för utvecklingen (trots att det nu gällande regelverket infördes av socialdemokraterna) så bör man väl närmast jämföra siffror för 2006 med siffror från 2009.
Då kan konstateras att 2006 ansökte drygt 25.000 om livränta. Förra året var det som nämnts knappt 12.000. Antalet personer som ansökt om ersättning på grund av en arbetsskada har således halverats. Om man ska avgöra ifall Försäkringskassan har börjat tillämpa en striktare bedömning av arbetsskadefall så kan man tänkas få en fingervisning om detta genom att se till hur stor andel av de som ansökt om livränta som också beviljats ersättning. Då visar det sig att 2006 biföll Försäkringskassan 27,4% av ansökningarna och 2009 32,0%.
Men, ska tilläggas, då ska betänkas att ansökningarna prövas mot det regelverk som gällde när arbetsskadan inträffade. Det betyder att om arbetsskadan inträffade före 2002 så prövas rätten till livränta gentemot de striktare regler som gällde då och enligt den uppgift jag har fått så hade närmare hälften av de arbetsskador som man ansökte om ersättning för förra året inträffat före 2002 års ändring av regelverket. Så det är inte enkelt att avgöra om Försäkringskassans tillämpning av lagen har blivit mer restriktiv eller inte.
Vän av ordning frågar sig kanske hur kommer man på att göra ett radioinslag som bygger på lite lustig hantering av statistiken? Jo, i samband med de samtal jag hade med P1 Morgons researcher innan dagens medverkan så framkom det att man kommit på idén till detta tema via en artikel i Dagens Arbete. En tidning som ges ut av fackförbunden IF Metall, GS och Pappers.
Och därmed är det upp till var och en att dra sina egna slutsatser.