2010-08-11

Statistik viktigare för (S) än att invandrare får jobb


Socialdemokraterna har föreslagit att ”alla kommuner ska tvingas ta emot flyktingar”. Media är snara att haka på och missar i hastigheten en väsentlighet som socialdemokraterna inte nämner. Nämligen att det finns ingen möjlighet för kommuner att neka en flykting som fått uppehållstillstånd att bosätta sig i kommunen. Det är faktiskt en grundläggande mänsklig rättighet, när man har laglig rätt att vistas i ett land, att bosätta sig var man vill.

Socialdemokraterna anser att det bor för många invandrare i vissa kommuner och för få i andra. Man vill ”jämna ut detta förhållande” genom att ”tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar”, säger man. Men vad man menar är att man vill tvinga invandrare att bo i vissa kommuner och neka dem rätten att bosätta sig i andra. Något som strider mot bl a Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheter och de grundläggande friheterna (protokoll 4, artikel 2).

Det socialdemokratiska utspelet blottar en skrämmande människosyn. Man ser hellre att man flyttar runt människor som brickor i ett spel för att statistiken ska se bra ut, istället för att ta itu med det väsentliga – nämligen att hjälpa invandrare att söka sig dit där det finns jobb, bostäder och goda förutsättningar att etablera sig på ett bra sätt i Sverige. Dit når vi genom en bra information till nyanlända om var de bästa förutsättningarna för detta finns i landet och den reform som genomförs under hösten, vilken innebär att Arbetsförmedlingen får det huvudsakliga ansvaret för att samordna introduktionen för nyanlända till Sverige och underlätta deras etablering i samhället. En annan åtgärd som vi redan infört är det så kallade försörjningskravet som innebär, som huvudregel, att anhöriga till den som fått uppehållstillstånd inte får komma till Sverige som s k anknytningsfall förrän dess att den som redan befinner sig i Sverige har jobb och bostad.

Socialdemokraterna har varit emot båda dessa reformer. Statistik är viktigare är verkningsfulla insatser i deras ögon. Siffror är viktigare än människor om man är socialdemokrat.

Detta tema diskuterades jag i SVT:s Gomorron Sverige nu på morgonen med Veronica Palm (S) (se klippet). Min kollega Elisabeth Svantesson (M) har också intervjuats i samma ämne och den intervjun hittar du här.

Gunnar Axén

Media: Ex, SVT, SVT Värmland, SR Halland, Nyheter24, SVT Text, KvP, SVT Västnytt,

2 kommentarer:

  1. V Palm behöver ju du inte bry dig om hon är väll inget och lita på? Skrämmer sjuka till själv mord, när dom själv utförsäkrade 140/dag i förtidspension=permanentat utanförskap. Är det konstigt att folk tar själv mord? När sossarna och deras bud bärare skrämnmer upp sjuka och hetsar mot vettiga reformer? Spill inte din tid på Palm, hon är liksom alla sossar =0 trovärdighet! /Lena H

    SvaraRadera
  2. Än ett exempel på att sossarna tycker det är bra att låsa in folk. Innan var det utanförskapet för de då hårt drabbade och bortglömda långtidssjuka, där alliansen tvingats räcka ut en hjälpande hand så folk får en chans att komma i arbete. Och nu så är det förhindrande att röra sig inom landet. Det borde vara ett brott mot mänskliga rättigheter i båda fall. Man kan inte låta bli att undra vilka som står på tur nästa gång att hamna i den rödgröna inlåsningsfällan?

    Anna Lundgren m-väljare

    SvaraRadera