2010-01-07

Ett rättvist och hållbart pensionssystem

Ikväll har jag debatterat äldres ekonomi med PRO:s ordförande Curt Persson i Aktuellt. Reportagen som visades var nyanserade och diskussionen oss emellan visade på det intressanta faktum att PRO - som anses stå socialdemokraterna nära - nu också vill se sänkta skatter. Det är bra. Vi måste bort från det högskattesamhälle som socialdemokraterna skapade. Men att få ner skattetrycket till en rimlig nivå måste ske stegvis – på samma sätt som socialdemokraterna höjde skatterna – och det måste gå hand i hand med en ansvarsfull ekonomisk politik och satsningar på välfärdens kärna, till exempel sjukvård och äldreomsorg.

Vi har nu sänkt skatten för landets pensionärer i två omgångar. Både vid förra årsskiftet och det senaste. Vår moderata partistämma uttalade i höstas att vi ska gå vidare med fortsatta skattesänkningar för pensionärer när samhällsekonomin så tillåter. Skattesänkningarna som vi genomfört innebär att effekterna av den balansering som sker per automatik (utan politisk inblandning) i pensionssystemet mildras. Efter skatt förändras inkomsten med +/-100 kronor i månaden som mest. För de allra flesta handlar det om några tior upp eller ner.

När vi var i opposition motionerade vi i riksdagen varje år om sänkt skatt för pensionärerna. Varje år avslogs dessa förslag av socialdemokraterna och de andra vänsterpartierna.

Mats G Nilsson som sitter i pensionsarbetsgruppen för oss moderater har i TV4:s Nyheterna också kommenterat pensionsfrågan idag och han noterar på sin blogg att bakgrunden till dagens ”nyhet” faktiskt är gamla och redan kända siffror - samt att prognosen är mycket osäker.

Vårt nya/nuvarande pensionssystem är långsiktigt hållbart och stabilt – och rättvist. Precis som i det gamla systemet så betalar de som idag arbetar pensionerna för de som idag är pensionärer (även om en del tyvärr lever i villfarelsen att man betalat och avsatt pengar till sin egen framtida pension). Men med den skillnaden att det gamla systemet – som inte byggde på den faktiska samhällsekonomiska utvecklingen utan på överoptimistiska antaganden – innebar att vi även skickade en del av notan för de pensioner som betalades ut till framtida generationer. Det sker nu inte längre tack vare den automatiska balanseringen i systemet. Jag tycker det är rättvist och jag är övertygad om att landets pensionärer – inklusive Curt Persson - inte skulle vilja tillbaka till den ordningen som var långsiktigt ohållbar och som innebar att en växande del av notan för deras pensioner överlastades på deras barnbarn.

Det nya pensionssystemet bygger på en överenskommelse mellan de fyra allianspartierna och socialdemokraterna. Den balansering som nu sker skulle således skett även med en socialdemokratisk regering.


Gunnar Axén

Media: SmP, SkD, DN, DN, DN,

1 kommentar:

  1. Jag tyckte du var väldigt bra i Aktuellt-studion. Jag stöter ofta på nostalgi över det gamla pensionssystemet trots att det inte var hållbart i längden. Och nog visade reportaget att pensionärer inte är en enhetlig grupp som alla lever under samma förutsättningar.

    SvaraRadera