2010-01-26

Fler kommer att få socialbidrag med vänsterpartiernas förslag

Precis som jag skrivit tidigare så kommer debatten om sjukförsäkringsreformen att nyanseras. I P1 Morgon igår hade man ett reportage om Mimmi som visade det jag beskrivit, nämligen att när människor som skrämts av den debatt och den mediarapportering som varit väl får klart för sig vad reformen innebär så känner de sig lugnade och ser nya möjligheter. "Det känns ganska bra", som Mimmi sa efter besöket på Arbetsförmedlingen - efter att ha blivit överförd dit från Försäkringskassan.

DN Debatt idag nagelfar statsministern och socialförsäkringsministern det förslag som vänsterpartierna presenterade i förra veckan. Inte minst det faktum att vänsterpartierna inte vill tillåta förtidspension före 58 års ålder, något jag tycker är horribelt och som Försäkringskassans Bertil Thorslund i Aftonbladet anser leda till fler socialbidragsberoende. I grund och botten - även om mycket är konstigt, oklart och ska utredas vidare - så är det bra att oppositionen tvingas berätta vad de vill göra för att få ner sjukfrånvaronivåerna till en mer normal nivå. De måste förmås att berätta vad de vill. Det är lätt att vara emot, men uppenbarligen svårt när man avtvingas besked om vilket alternativ man erbjuder. Om man nu inte bara vill tillbaka till den politik som tvingade ut 140 människor om dagen i förtidspension – ofta mot deras vilja – och lät hundratusentals människor fastna i långa sjukskrivningar utan att de fick den hjälp de hade behov av.

Ikväll visade också Rapport ett inslag (ca 20 minuter in i programmet), liknande det som P1 Morgon sände igår, som visar att sjukförsäkringsreformen inte är utformad så som oppositionen påstår. Tvärtom så skapar den nya möjligheter för människor som annars varit dömda till ett livslångt utanförskap.

Gunnar Axén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar