2010-01-20

Vänsterkartellens sjukförsäkringsskiss sågades idag

Gårdagens utspel på DN Debatt från vänsterpartierna genomskådades snabbt och de politiska kommentatorerna är inte nådiga i sin kritik. I DN skriver man att de rödgröna sviker de sjuka, vilket även Uppsla Nya Tidning gör. Barometern lyfter fram att många av oppositionens förslag kommer att begravas i utredningar, vilket även DI noterar (finns inte på nätet).

Södermanlands Nyheter skriver att förslagen leder till ökade kostnader utan att människor för den skull blir friskare. SvD pekar på den kluvenhet som finns inom oppositionen och på bloggen slår PJ Anders Linder huvudet på spiken när han visar på det nyspråk vänsterkartellen använder sig av: "180 dagar är ondska, sex månader är empati". I Nya Wermlands Tidningen slås fast att vänsterkartellen dömer människor till en tillvaro utanför arbetsmarknaden, något som även Smålandsposten anser när de framhåller att man nu åter vill skicka ut människor i utanförskap.

GP skriver att oppositionen väljer att återgå till en otydlig sjukförsäkring med vaga löften om höjd och evig sjukersättning. Även Helsingborgs Dagblad framhåller att de rödgröna vill återgå till hur det var förr. I Expressen skrivs om krassliga förslag från de rödgröna och Marteus beklagar att Socialdemokraterna som en gång var ett samhällsbärande parti går ner sig i rödgrön välfärdspopulism. Sydsvenskan påminner om att gårdagens utspel var en "skiss" eller kanske en dimråd för att dölja den oenighet som finns inom vänsterkartellen.

Så här långt var det främst sågningar av oppositionens politik, men jag kan inte låta bli att även länka till den sågning som Svenskans tidigare ledarskribent och numera riksdagskandidaten Maria Abrahamsson gör på sin blogg av två av de inblandade oppositionspolitikerna.
Kommentarerna visar att det är bra att vänsterkartellen äntligen presenterat vad de vill, även om det bara är en "skiss", mycket är luddigt och en hel del kommer att begravas i utredningar. De enda skarpa förslagen är ju att man vill höja ersättningarna till oss höginkomsttagare - vilket ju inte hjälper någon sjuk tillbaka till arbetslivet - och att man vill återgå till evighetslånga sjukskrivningar.

Mottagandet av utspelet blev nog inte vad vänsterpartierna väntat sig och jag tror inte heller det blir lättare för dem när de enskilda detaljerna granskas närmare eller när/om man preciserar de delar som idag är otydliga i förslaget. Det återstår en hel del frågor för oppositionen att svara på.

Gunnar Axén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar