2010-01-19

Sjukförsäkringsdebatten nyanseras

Dagen började med att det ringde journalister tidigt i ottan för att höra sig för om kommentarer till den DN Debatt-artikel vari vänsterkartellen presenterar sin ”skiss” till sjukförsäkringsreform. Det är bra att oppositionen nu börjar lämna besked om vad de vill, även om många frågetecken återstår att reda ut.

Två saker är tydliga. Den ena är att de vill höja ersättningarna till höginkomsttagarna, men det handlar ju knappast om att hjälpa människor tillbaka i arbete utan snarast om att förstärka vänsterpartiernas bidragslinje. På den här punkten verkar dessutom miljöpartiet ha blivit helt överkörda. Men det är ju lätt att gå med på ökade offentliga utgifter när man ska kompromissa. ”Någon annan” ska ju betala.

Det andra man är tydlig med är att man vill återinföra den politik som ledde till att hundratusentals fastnade i sjukskrivningar som rullade på år efter år utan att något hände. Utan att man fick stöd och hjälp att komma tillbaka i arbetslivet.

I övrigt föreslår de åtgärder och insatser som redan finns idag och ett antal otydliga och diffusa förslag som de vill utreda vidare. Detta skrev jag om i ett tidigare blogginlägg.

Allt fler engagerar sig i sjukförsäkringsdebatten och den blir också mer nyanserad (kolla länkarna nedan). Det blir svårare för vänsterkartellen, inte minst för Veronica Palm (S), att hålla ett högt och för många skrämmande tonläge i debatten när de måste redovisa vad de själva står för. Även om Veronica försökte ett varv till med skrämselretoriken i den debatt vi hade idag i Studio Ett.

Efter medverkan i Studio Ett for jag från Stockholm till Göteborg och en tämligen saklig och nyanserad debatt i SVT:s Debatt. Jag brukar klaga på det snuttifierande programformatet, men i kvällens program tyckte att de olika deltagarna, inklusive jag själv, huvudsakligen fick komma till tals ordentligt och prata till punkt. Mycket bra och jag tror att tittarna uppskattar den lite mer nyanserade och varsamma formen av debatt. I samband med detta fick jag också möjligheten att publicera en debattartikel på Debatts hemsida som beskriver varför vi behövde reformera sjukförsäkringen och hur vi har tänkt och gjort.

Strax efter Debatt fick socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson diskutera vänsterkartellens utspel i Aktuellt med Ylva Johansson. En fullständigt lysande insats av Cristina! Samtidigt förstår man att sossarna allt oftare skickar fram Ylva Johansson i socialförsäkringsfrågorna även om hon inte sitter i socialförsäkringsutskottet. Hon må stå för en ogenomtänkt politik, men hon ägnar sig inte åt den grunda och lätt genomskådade slagordsargumentation som vissa andra gör. Och, nej, jag tänker inte skriva ut vem jag syftar på - det får ni själva räkna ut.

Hanne Kjöller - som argumenterade engagerat i Debatt i kväll - skriver initierat på dn.se om vänsterkartellens utspel, PJ Ander Linder tolkar oppositionens nyspråk på sin blogg och en lång rad andra kloka och engagerade debattörers kommentarer återfinns i bloggosfären bl a hos Edvin Ala(m) 3.0, Annie Johansson, Mia kommenterar, Ulf Nilsson, Nina Larsson, Stefan Olsson, Mark Klamberg, Den hälsosamme ekonomisten, Bussföraren, Linnéa Darell, Välfärdsbloggen, Thomas Böhlmark, Prärietankar, Sven Yngve Persson, och Mats G Nilsson. Det är inspirerande att så många är med och bidrar till debatten. Jag är övertygad om att detta kan bli en stark fråga för oss i valrörelsen. Istället för att lämna människor åt sig själva och sitt öde så hjälper vi nu människor att komma tillbaka till arbetsliv och gemenskap. Det tror jag att de allra flesta tycker är bra.

Gunnar Axén

Media: DN, DN, SvD, AB, AB, AB, AB, AB

1 kommentar:

  1. Arbetsförmågan ska prövas. Detta är den svagaste länken i Alliansens argumentation. S lyckas få det till att de sjuka slängs ut ur systemen och blir utan ersättning.

    Ni måste trycka mycket hårdare på att det är en prövning, ett vägval, en kontrollpunkt. Och från den finns två vägar:
    1) Är det för sjuk för att arbeta, så får du fortsatt sjukersättning
    2) Har du arbetsförmåga, så får du hjälp tillbaka
    Speciellt 1:an måste ni trycka på. Folk blir inte utslängda. De prövas! Det är en mycket stor skillnad.

    Ett annat argument som jag tycker borde lyftas fram är att den här kontrollpunkten faktiskt tvingar myndigheterna att agera. Istället för som tidigare passivt lämna folk i sticket.

    Sen tycker jag att ni borde göra en väldigt pedagogisk bild (inte en massa text), typ ett flödesschema, över hur de nya reglerna fungerar och vad som händer vid de olika kontrollpunkterna. Och sen sprida den ordentligt. Det saknar jag verkligen. Om folk bara förstår exakt hur reglerna är utformade så är jag övertygad om att de stöder dem. Det är den pedagogiska kommunikationen som brister, det är inte fel på reglerna i sig. Behöver ni hjälp med att kontrolläsa en sån pedagogisk bild ur ett "folkligt perspektiv" så ställer jag upp.
    /Per i Uppsala

    SvaraRadera