2009-10-14

(V) och (MP) spelade fotboll från läktaren under pensionsdebatten

Den tidigare delen av kvällen var det debatt om pensionssystemet i riksdagen. Frågan handlade i första hand om hur den automatiska balanseringen – som ser till att pensionssystemet långsiktigt är hållbart - ska modifieras för att jämna ut svängningarna i upp- och nedräkningar av pensionerna över tiden. De fem partierna som står bakom pensionsuppgörelsen, dvs de fyra allianspartierna och socialdemokraterna, var helt överens om justeringen.

Miljöpartiet och vänsterpartiet ville avslå förslaget vilket skulle innebära en sänkning av pensionen för en genomsnittspensionär nästa år med 640 kronor i månaden. Huvudsakligen protesterade de mot hela pensionssystemet och ville riva upp det med rötterna. Det är enkelt att spela fotboll när man sitter på läktaren.

Faktum är att om vi inte hade reformerat pensionssystemet så hade det brakat samman inom de närmaste fem-tio åren eftersom att det gamla pensionssystemet var uppbyggt som ett kedjebrev eller pyramidspel. Notan skickades till framtida generationer, men när hela 40-talistgenerationen skulle gå i pension så hade verkligen hunnit ikapp och systemet kraschlandat.

Ett annat faktum är att sedan vi införde det nya pensionssystemet så har utvecklingen av pensionerna varit klart bättre än om vi behållit det gamla systemet. Drygt 24 miljarder kronor mer har utbetalats till landets pensionärer. Så vi har fått ett robust system som gagnat såväl dagens som framtida generationers pensionärer. Det är inte utan anledning att en lång rad länder studerat vårt nya pensionssystem för att de själva står inför en demografisk utveckling som innebär tuffa påfrestningar för deras pensionssystem och att vår svenska lösning framhållits som världens bästa allmänna pensionssystem.

Läs gärna mer om hur pensionssystemet fungerar på pensionssystemet.se.

Gunnar Axén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar