2009-01-21

Fick alarmisterna rätt?

Dagens votering, varunder Fredrick Federley blev åthutad av stilpolis Nilsson, är nu avklarad.

Inför årsskiftet så var det stort stohej från oppositionens sida och i media om de 70.000 som riskerade förlora sin sjukpeng - som det uttrycktes av oppositione och i media. Nu har årsskiftet passerat och larmet tystnad.

Snart kan vi summera och se hur det gick. Fick alarmisterna rätt eller var de bara ute efter att skrämma de sjukskrivna, göra dem oroliga och vinna några extra röster?

Om några veckor så går det att presentera utförlig statistik över utfallet, men redan när jag besökte Försäkringskassans kontor i Lund i förra veckan så fick jag en indikation. I Lund hade de 1.980 sjukskrivna som vid årsskiftet uppnått 6 månaders sjukskrivning. Vid den tidpunkten ska numera i normalfallet - undantag finns - den sjukskrivnes arbetsförmåga bedömas mot hela arbetsmarknaden. Under december månad fick 34 personer besked om att deras rätt till sjukpeng skulle kunna komma att dras in för att de hade en arbetsförmåga. När halva januari gått så var det 20 personer som fått detta besked. Det är en bit från de 1.980 personer som skulle "riskera att förlora sin sjukpeng!", för att använda det språkbruk som opposition och media använde sig före årsskiftet.

Nu återstår några timmars harvande bland pappershögarna på kontoret.

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar