2008-12-17

Sjukförsäkringen är ingen arbetslöshetsförsäkring

Som jag skrev om i ett tidigare inlägg så försöker socialdemokraterna och nu även vänsterpartiet att skrämma landets sjukskrivna. Med anledning av deras respektive utspel idag så har detta pressmeddelande nyss gått ut.


Pressmeddelande
2008 12 17

Riksdagsledamot
Socialförsäkringsutskottets ordförande
Gunnar Axén
0708-18 49 17


Sjukförsäkringen är ingen arbetslöshetsförsäkring

Socialdemokraterna och vänsterpartiet kräver idag ett stopp för de nya reglerna i sjukförsäkringen med hänvisning till utvecklingen på arbetsmarknaden.

- Det vore fel att återigen använda sjukförsäkringen som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Detta har prövats tidigare och det slutade med att en halv miljon människor förtidspensionerades. Det säger socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m) i en kommentar.

Nya regler infördes i sjukförsäkringen från den första juli. Försäkringskassans tidigare arbetssätt ersätts nu med en rehabiliteringskedja där det finns fasta tidsgränser för när och hur arbetsförmågan ska bedömas. Detta kan innebära att personer som har arbetsförmåga, men som behöver byta jobb för att kunna utnyttja sin arbetsförmåga, inte längre har rätt till sjukpenning.

Gunnar Axén (m) är bekymrad över socialdemokraternas och vänsterpartiets agerande:

- Socialdemokraterna och vänsterpartiet ägnar sig åt en oseriös skrämselpropaganda som helt i onödan gör många människor oroliga. De som är sjuka och inte kan arbeta kommer även efter årsskiftet ha rätt till sjukpeng.

- Ingen kommer att bli utförsäkrad, men de som kan arbeta ska också stå till arbetsmarknadens förfogande. Sjukförsäkringen är inte och ska inte vara en arbetslöshetsförsäkring, avslutar Gunnar Axén (m).

__________________
Petter Larsson
Pressekreterare, Moderata samlingspartiet
Press Secretary, The Moderate Party
Moderaternas riksdagskansli
100 12 Stockholm
+46-8-786 53 98
+46-73-682 80 03

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar