Nu är skinkan i ugnen. Finns det något som är så gott som härligt nyabakad julskinka? Det bör att gå att njuta av denna kulinariska upplevelse när kvällens städning är avslutad.
Noterar att Aftonbladet stämmer in i den kör som nu gör allt för att oroa sjuka människor. Det säljer väl tidningar, men är knappast schysst.
Tidigare prövades den sjukskrivnes arbetsförmåga först mot de ordinarie arbetsuppgifterna, därefter mot andra jobb hos arbetsgivaren och sist mot andra jobb på arbetsmarknaden. Dessa prövningar kunde ske när som helst efter efter den tredje sjukskrivningsveckan. Under detta år (t o m november månad) har närmare 3.500 personer förlorat rätten till sjukpeng för att de bedömts ha möjlighet att arbeta.
Många har dock fastnat i långa sjukskrivningar utan att dessa prövningar har skett eftersom att det inte funnits några bestämda tidpunkter när prövningarna ska göras. Forskningen visar att långa sjukskrivningar i sig bidrar till en försämrad hälsa. För att undvika att personer som kan arbeta fastnar i långa sjukskrivningar har vi infört bestämda tidpunkter när den sjukskrivnes arbetsförmåga ska bedömas.
Följande gäller:
Under de första tre månaderna prövas arbetsförmågan mot de vanliga arbetsuppgifterna.
Under månad fyra till sex prövas det om man har en arbetsförmåga som innebär att man kan ta ett annat jobb hos den ordinarie arbetsgivaren.
Efter sex månaders sjukskrivning prövas om man har en arbetsförmåga som innebär att man kan ta ett annat arbete. Och det är nu vid årsskiftet som de första sjukskrivna når denn sexmånaderstidpunkt.
Dessa tre prövningar av arbetsförmågan har alltså tidigare kunnat genomföras när som helst efter tre veckors sjukskrivning. Nu sker det vid bestämda tidpunkter. Det är den stora skillnaden gentemot tidigare.
För att man ska våga prova på att arbeta hos en annan arbetsgivare så har vi infört en rätt till tjänstledighet från den ordinarie arbetsgivaren (annars hade man varit tvungen att säga upp sin anställning).
Sjukförsäkringen är en försäkring som täcker inkomstbortfall för den som inte kan arbeta på grund av sjukdom eller skada. Den är inte en arbetslöshetsförsäkring. Princpen är enkel: Kan man arbeta ska man arbeta eller söka arbete, kan man inte arbeta på grund av sjukdom eller skada ska man ha rätt till sjukpeng.
Jag förstår att socialdemokraterna och de andra vänsterpartierna profiterar på sjuka människors oro i syfte att vinna väljare. Det är oseriöst och cyniskt, men förståeligt. Däremot har jag svårt att förstå att Aftonbladet vill sälja några extra tidningar på bekostnad av att sjuka människor oroas helt i onödan.
Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om Försäkringskassan, sjukskrivning, sjukskrivningar, arbetsförmåga, sjuka, socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, oppositionen, Aftonbladet, sjukpeng, sjukförsäkring,
Fem gripna för terrorbrott i Finland
1 timme sedan
Visst är principen enkel, det håller jag med dig om till fullo. Verkligheten är ibland inte lika enkel.
SvaraRaderaJag håller med dig helt om att har man arbetsförmåga ska man jobba.
SvaraRaderaTyvärr stoppas / "straffas" jag hela tiden när jag försöker arbeta halvtid (har jobbat 50% i 15 år).
Om vi ska få detta bra initiativ att fungera för många behöver alla som arbetar deltid p.g.a. sjukdom/funktionshinder verkligen stöd att kunna arbeta deltid och ett system som gör detta möjligt!
sent ska syndaren vakna....
SvaraRaderaOm man har 50% arbetsförmåga på grund av sjukdom/handikapp så är det ju möjligt att man kan få sjukersättning för de 50% som man saknar arbetsförmåga.
SvaraRadera