2008-12-29

Lever vi längre måste vi också arbeta längre

Ser man till den omröstning som Aftonbladet har på nätet idag så är det många, i skrivande stund, nästan en fjärdedel som vill gå i pension före 60 års ålder. Till och med redan i femtioårsåldern. Och det är klart att om man bara svarar på frågan när man vill gå i pension utan att fundera på konsekvenserna så blir nog svaret lätt sådant.

Men sanningen är ju den att ju tidigare man går i pension desto lägre blir pensionen. Skulle frågan formuleras på ett annat sätt, där den svarande även fick ta med i ställningstagandet att pensionen sjunker med t ex 10 procent per år man tar ut pensionen tidigare, så skulle säkert svaret bli ett annat.

Ett faktum som är tänkvärt: När folkpensionsonen infördes 1913 var den genomsnittliga livslängden ungefär tio år lägre än pensionsåldern. Idag börjar medellivslängden närma sig att vara tjugo år högre än pensionsåldern.

Det säger sig självt att om vi är friskare och lever längre så behöver vi också arbeta längre för att få en bra pension.

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

  1. Hej
    Jag tycker det är ingen ide att fölänga pensionen
    det är ingen arbetsgivare som vill ha en när man är 64år
    hur tror dom som bestämmer att någon arbetsgivare tar och anställer någon som är över 65 år, jag förstår inte hur dom tänker som bestämmer!!
    Mvh
    Tommy

    SvaraRadera
  2. Kan ju bara säga att hade vi haft samma arbetstakt idag som 1913 skulle jag också kunnat tänka mej att arbeta tills 70 men med den oerhörda stress som så många tvingas arbeta under idag är det omöjligt.
    Du kan bara inte jämföra som du gör.
    Jag kan bara se 40 år tillbaks.
    Men om nu fler måste arbeta är det då inte läge att se till att alla arbetslösa ungdomar får jobb t.ex?
    Gör pensionsåldern flexibel, Från 60 och uppåt. Låt den som vill arbeta göra det och den som vill ha pension ge honom det.
    Sen tjatas det ju om hur mycket man förlorar på att ta ut pension tidigt. Men det finns faktiskt folk som inte bryr sej om det. Jag prioriterar att ha det lugnt och kan leva väldigt billigt. Det behöver ju inte staten bry sej om. Om jag föredrar att leva på havregröt är det ju faktiskt ingen som har med det att göra så länge jag trivs med min tillvaro. Och, det finns ju faktiskt andra saker att ägna sej åt i livet än arbete. Tråkigt för den som inte kommit på det.

    SvaraRadera
  3. I det första inlägget skriver Anonym att ingen arbetsgivare vill ha den som är över 64. Men faktum är att antalet i åldrarna 65-75 år som jobbar har under de senaste två åren ökat från 80.000 till drygt 100.000.

    Så helt uppenbart är det många som vill och kan arbeta - och som efterfrågas av arbetsgivarna.

    Det andra anonyma inlägget säger egentligen emot sig självt. 1913 uppnådde de allra flesta aldrig pensionålder och arbetsförhållandena var mycket sämre än idag, inte minst därför var ju medellivslängden så kort. Så de allra flesta nådde inte ens 60 års ålder.

    Pensionsåldern är idag flexibel och det är möjligt att ta ut sin pension redan vid 61 år. Detta leder då till en lägre pension, men som skrivs i den andra kommentaren så är det inte alla som ser en hög pension som det viktigaste.

    SvaraRadera