2008-12-29

Oklarheter om pensionsförslag

Det som på DN debatt idag presenterades som en möjlighet, en rättighet, att behålla sitt arbete till 72 års ålder av Maria Larsson (kd) blir till "Svenskarna ska jobba till 72", enligt rubriksättaren på expressen.se .

Det är inte att undra på att okunskapen om hur vårt pensionssystem är stor när media så till den milda grad tappar bort vad förslaget egentligen handlar om. Men det är väl bara en tidsfråga innan Expressen skriver en braskande artikel om att "Svenskarna vet inte hur pensionssystemet fungerar". Och så kan det fortsätta några varv till...

Nåväl, bara för att bidra till att minska oklarheterna; idag kan arbetsgivaren säga upp den som fyllt 67 år. Kristdemokraternas förslag är att denna åldersgräns ska höjas till 72 år. Idag har man rätt att ta ut sin pension från och med det att man fyllt 61 år. Så vitt jag kan utröna av DN debattartikeln så har inte (kd) några förslag om att ändra på detta. Däremot så vill man införa en möjlighet, rättighet, för den enskilde att gå ner till deltid vid 61 års ålder.

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar