Återigen möts vi av braskande rubriker om hur många som ”riskerar utförsäkras” under nästa år. Precis som det var inför förra årsskiftet då det hävdades att 70.000, 76.000 eller 77.000 riskerade förlora sin sjukpeng vid årsskiftet. Resultatet var att under januari månad så befanns 49 personer fler än i januari månad året innan ha en arbetsförmåga och därmed fick de sin sjukpenning indragen.
Jämförelsen med den prognos som dagens nyhet baseras på är förvisso inte helt klockren, men den visar att prognoser är prognoser och när de dras till sin spets i medias jakt på braskande nyhetsrubriker så riskerar många människor, ofta i redan utsatta situationer, att oroas mer än nödvändigt. Det som media utmålar som drastiskt och skrämmande behöver inte alltid bli så i slutänden. De personer som dagens rubriker handlar om är de som har en tidsbegränsad sjukersättning som löper ut efter det kommande årsskiftet. För dessa personer finns det några olika alternativ. Antingen har man en permanent nedsatt arbetsförmåga och då beviljas men icke tidsbegränsad sjukersättning, det som i dagligt tal kallas för förtidspension, eller så har man återfått arbetsförmågan (det är ju det som varit tanken att man ska få under tiden med en tidsbegränsad sjukersättning) och då ska man få stöd av arbetsförmedlingen att komma tillbaka i arbete.
Sedan finns det en tredje kategori personer och det är de vars tidsbegränsade sjukersättning tar slut, men som ännu inte återfått full arbetsförmåga. De oroas nu av det som media rapporterar och många är rädda för att de ska behöva söka socialbidrag för sin försörjning. Vi har redan för ett år sedan gjort klart att detta inte ska vara en nödvändighet utan att vi i tid före årsskiftet ska ha infört ett ekonomiskt stöd till dessa personer i förening med rehabiliteringsinsatser så att de får hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Senast i samband med höstens budgetproposition, om drygt en månad, kommer ett förslag att presenteras.
Allt för många har under allt får lång tid hamnat i utanförskap, i långa passiva sjukskrivningar, i tidsbegränsad sjukersättning eller förtidspension eftersom att socialdemokraterna inte såg detta som ett problem. Vårt mål med reformeringen av sjukförsäkringen är att skapa en kortare väg till ett friskare liv genom att ersätta långa passiva sjukskrivningar med tidiga aktiva rehabiliteringsåtgärder. För att uppnå detta har vi bland annat infört en rehabiliteringsgaranti, ökade resurser till sjukvården för tidiga vårdinsatser och en riktad satsning på en utbyggnad av psykiatrin.
Media: Exp, AB, KvP, Östran, SmP, DN, BT, GP,
Gunnar Axén
Så bra är nya tv-serien om helikopterrånet
1 timme sedan
Det största orosmomentet är ju nätverk som piskar upp stämningen och hetsar mot dom som vill rehabiliteras. Ofta bestående då av sossekommunister tex. Inte konstigt att sjuka oroas när dom läser "politiskt neutral" information från tex resurs och aktionsnätverk från Härnösand osv. Det är dom här nätverken som skrämmer sjuka till oro och driver dom till självmordstankar.
SvaraRaderaMeningen är ju snarare att sjuka ska hjälpas till bättre hälsa. Ser inget problem i det.
Mvh
Anna Lundgren (m)
Hej!
SvaraRaderaHur blir det med oss som redan har "förtidspension"?
Irene Ruhe
Det du itne nämner är att det redan nu utförsäkras personer som inte är i närheten av att vara arbetsföra. Att rehabiliteringsgarantin egentligen itne innebär någon rehabilitering utan det enda nya är dem fast tidsgränserna. och att psykiatrin fortfarande är oerhört underdimensionerad pga alla nedskärningar som skett i den tidigare.
SvaraRadera