2009-07-31

"Fusk" kan ge fyra års fängelse

En undersökning som Göteborgs-Posten låtit Sifo göra visar att en klart större andel bland de yngre - under 30 år - är beredda att begå bidragsbrott jämfört med de över 30 år. Undersökningen visar också att de med låg utbildning och göteborgare(!) är mer beredda att begå bidragsbrott. Med undantag av de två sistnämnda undersökningsresultaten så är detta ingen nyhet. Flera tidigare undersökningar visar samma sak. Men likväl är det ett stort problem att så pass många är beredda att stjäla från våra gemensamma trygghetssystem.

För det är stöld det handlar om - inte ”fusk” som det förmildrande benämns i artikeln. Sedan två år tillbaka har vi en Bidragsbrottslag som gör att den som begår bidragsbrott kan bli dömd till upp till fyra års fängelse. Så det kan straffa sig att ”fuska”.

De tre oppositionspartierna motsatte sig dock lagen när den skulle införas och ville avslå den. Det är svårt att förstå att de så gärna vill se mellan fingrarna när människor beter sig osolidariskt och genom sitt beteende inte bara stjäl från de trygghetssystem som ska hjälpa de som har störst behov av hjälp, utan därmed också underminerar förtroendet för en gemensamt och solidariskt finansierad välfärd.

2 kommentarer:

 1. Försäkringsbedrägeri kallas det helt enkelt. Stöld är det i och för sig med, men man bruka väl definiera stöld som tillgrepp av något slag.
  Fusk är något man ägnar sig åt tex i hemmet, det kan gälla städning, matlagning osv.
  Dessa ordvrängerier från ledande håll är förledande. andra liknande tokiga ord är livspussel (livet självt är organiskt, inget precist som ett pussel är), utanförskap (ja, vad är det egentligen?), hedersmord (kan mord någonsin förknippas med heder?).
  Så jag önskar att företeelser benämns vid deras rätta namn i media! En spade är faktiskt fortfarande en spade.
  Och bedrägeri är bedrägeri.
  Maria N

  SvaraRadera
 2. Det är helt rätt att klämma åt fuskare som stjäler pengar från vår gemensamma skattkista. Men det brukar bli reaktioner från vänsterpöbeln när nåt sånt händer. Om jag inte minns fel heller så var det väl dessutom sossekommunisterna som själva började med förslaget på en sådan Bidragsbrottslag 2006? Eller har jag fel? I så fall märkligt om de efteråt vill rösta bort lagen som de själva föreslagit från början. Ja se sossekommunister går inte att lita på tyvärr.
  Det finns väl också tydliga paralleller med Ipred-lagen, mest vänsterpöbel som reagerar mot den, men det är väl å andra sidan inte mer än rätt att klämma åt olaglig fildelning heller, det är ju också stöld fast från upphovsrättshavare förstås.

  Anna Lundgren (m)

  SvaraRadera