2009-04-30

Var fjärde läkarintyg korrekt ifyllt

Försäkringskassan har idag publicerat en rapport, som man tagit fram på regeringens uppdrag, där man granskat kvaliteten på 500 läkarintyg. Det visar sig att endast var fjärde intyg innehöll samtliga de obligatoriska uppgifter som det ska innehålla. Många saknade uppgifter om patientens arbetsförmåga/arbetsoförmåga, vilket ju är högst väsentliga uppgifter när Försäkringskassan ska bedöma rätten till sjukpeng.

Detta skapar problem för sjukvården, Försäkringskassan och inte minst patienten. Onödig tid går åt till skriftväxling och telefonsamtal för att komplettera intygen, vilket leder till att Försäkringskassans beslut om rätt till ersättning försenas. Är det dessutom så att intyget inte korrekt speglar patientens sjukdom eller skada och dess inverkan på arbetsförmågan så kan det ju ha en direkt betydelse för vilket beslut Försäkringskassan fattar.

Försäkringskassans GD säger i en kommentar att det behövs mer utbildning av läkarna och det framstår ju som tydligt.

Gunnar Axén

5 kommentarer:

 1. Kanske därför som många kommer i kläm. Då är det väl lättast att skylla på F-kassa och regering. Så här har dom valt inom nätverket som du hänvisar till tidigare, Resurs:
  "I Hofors, Gävle och Sandviken har man börjat tända ljus utanför FK kontoren för att hedra de som tagit sina liv till följd av avslag från försäkringskassan." http://resurs.blogg.se/2009/april/ljustandning-vid-forsakringskassan.html
  Det finns kanske en gnutta arbetsförmåga i de där grupperna ändå?
  Anna Lundgren

  SvaraRadera
 2. Ha en jättetrevlig valborg =)

  SvaraRadera
 3. Resurs är inget att bry sig om. Dom tror dom är ett hot mot demokratiskt valda partier. Men det är bara det att dom är inte mer än 233 i skrivandets stund. Och dom har visst funnits i ett helt år nu. På bloggen står det att dom startade förra året, finns en hel årskrönika där också - http://resurs.blogg.se/2009/march/resurs-arskronika.html;
  Är skrivet 2009-03-07: I morgon, på internationella kvinnodagen, fyller Resurs 1 år.
  Snart 14 månader sen och det där vänsteranhanget är hela 233 medlemmar redan. Ojojojojojo dååå! Woooohhh! Vilken växtvärk dom måste ha!
  Som Allians anhängare har vi absolut all anledning vara oroliga för ett skämt som Resurs som lyckas gå från 1 medlem till lite över 200 gapande och skrikande vänstervridna pöbelanhängare på 14 månader. :=)
  Sen tjafsar dom om att det dom skriver är deras egna personliga åsikter. Men det gör dom på en blogg där det står om partipolitisk neutralitet. Ha!!!! Kan man bli mera oseriös, tro? För att va socialist? Har varit där inne ett par ggr och surfat runt och får säga att dom förtjänar ingen uppmärksamhet i den där sandlådan.
  RESURS påstås stå för 'Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället' - En mer passande och målande uttydning är REspektlös Sandlåda Utifrån Riktig Socialism. Är dom inte söta dom små glina där inne? :=D
  Anna Lundgren

  SvaraRadera
 4. En sista kommentar om Resurs m fl vänstergrupper. Det är bra att du filtrerar bort dom om dom håller på med påhopp. Och dom är inte värda att spilla tid på i övrigt.
  Vad sen gäller trådens ämne. Läkare och deras intyg. Något förslag tyckte jag att jag såg, att behandlande läkare ska bara hålla på med behandlingar och inte med sjukskrivningar. Att sjukskrivningen ska göras av särskilda läkare. Det låter ju faktiskt som en vettig idé. Då kan behandlande läkaren få mer tid över till det som den vill, för nu har dom ju börjat klaga över att mycket tid går åt på intygskrivningar.
  Sen till en annan sak som du skrev nånstans på din blogg. En rättssäkerhetsfråga. Att införa rättshjälp vid tvist mot försäkringskassan. Det vore väl en god gärning, men det bör ju då bli inkomstprövat precis som övrig rättshjälp. Och för de som fuskat sig till ersättningen bör väl sådan rättshjälp inte bli aktuell?
  Anna Lundgren

  SvaraRadera
 5. En fråga: Ska jag informera min läkare inför nästa intyg i höst eller har "någon" gett denne utbildning som du nämner tills dess?

  Eller bättre uttryckt: Är det mitt ansvar eller ditt ansvar?

  Det är väl inte tillräckligt att ge FK nya regler eller hur?

  "Medicin finns inte som botar"

  SvaraRadera