2009-01-21

Viktigt påpekande!

Under socialdemokraternas tid vid makten sänkte man sjukskrivningstalen genom att förtidspensionera många bara för att de varit sjukskrivna under en längre tid. Med vård, rehabilitering och arbetsträning hade sannolikt många kunnat komma tillbaka till arbetslivet. 140 personer om dagen förtidspensionerades under socialdemokraternas tid vid makten. Många mot sin vilja. Bara för att socialdemokraterna lovade att minska sjukskrivningstalen. Cyniskt.

Att få förtidspenion, eller icke tidsbegränsad sjukersättning som är den korrekta termen, innebär att man blir uppsagd från sitt arbete, får 64% av lönen i ersättning och med stor sannolikhet fastnar i ett livslångt utanförskap. Ett utanförskap som ofta i sig bidrar till en sämre hälsa.

För att hjälpa dessa människor tillbaka till arbetsgemenskap och social gemenskap har vi genomfört en reform som innebär att de som har icke tidsbegränsad sjukersättning kan arbeta, studera eller jobba ideellt - i den utsträckning man kan och vill - utan att deras rätt till sjukersättning riskerar att ifrågasättas.

Många som har sjukersättning och som hört talas om reformen anser att den är efterlängtad och viktigt för dem. Läs några åsikter här.

Men - och detta är ett mycket viktigt påpekande - precis som DN understryker i denna artikel: Om man arbetar och har en inkomst så måste man anmäla detta till Försäkringskassan.

Det är nämligen så att om man arbetar och har en inkomst så görs ingen reducering av sjukersättningen för den som har inkomster upp till 42.800 kronor, men för varje intjänad krona över det beloppet så minskas sjukersättningen med 50 öre. Och för att Försäkringkassan ska kunna göra rätt avräkning så måste man anmäla att man arbetar och hur mycket man tjänar. Anmäler man inte detta och Försäkringkassan upptäcker att man arbetar så riskerar man att förlora rätten till sjukersättning.

Du hittar anmälningsblanket här.

Och här och här kan du läsa mer om reformen.


Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

  1. TIOTUSENTALS. Detta regelkrångel! Den kloke sitter stilla i båten och företar sig absolut ingenting aktivt. Det straffar sig ju.

    SvaraRadera
  2. Gunnar!
    Trevligt att du öppet pratar om utanförskap och ohälsa i vårdens Sverige från den plats du sitter. Då kan jag få fråga dig vad du/ni tycker hur förhållandena förbättrats för mig och alla andra personer med handikappet epilepsi? Vet du ens vad det innebär i form av ohälsa och utanförskap, trots försök till vård? Sjukdomen är en av de äldsta kända neurologiska åkommorna, men den är lika svår att behandla 2009. Sverige saknar totalt rehabilitering för personer som får diagnosen. Vi får gömma oss för att inte skämmas offentligt och bli misstagna för fyllon eller missbrukare. Detta pga informationsbrist i samhället?!
    Barn med sjukdomen lider i skolan, med utanförskap av rädsla och med inlärningsproblem pga resursproblem för ingen vet vad epilepsi innebär för dem?!
    Kan det kanske vara dags för dig som politiker att bli modern och göra Sverige till ett land som tar hand om sina epileptiker? Ta en titt på Norge, dom har faktiskt försökt! Eller tycker du att det är föreningars sak?
    Nej, vågar du prata om utanförskap och ohälsa då ska du banne mig också vara en politiker som gör något åt det! Ta kontakt med EP-förbundet och fråga vad DU kan hjälpa till med - NU.
    Hälsn. Martin

    SvaraRadera
  3. Hejsan!
    Jättebra att DN skriver om detta med steglös avräkning.
    Men den blankett, 7281, som man länkar till är fel. Den är om man vill ändra sin inkomst. Rätt blankett ska vara 7280. På denna kan man anmäla sin beräknade inkomst.
    //Ingrid Ehnström

    SvaraRadera
  4. Tack Ingrid för påpekandet om att DN (och jag) länkat till fel blankett. Jag har ändrat min länkning nu och varit i kontakt med DN som ska ändra sin länkning.

    Gunnar

    SvaraRadera
  5. Till Kraxpelax:

    Tvärtom. För den som kan och vill aktivera sig så är detta i allra högsta grad en lönsam och generös reform.

    SvaraRadera