2009-01-14

Vad säger Nuder nu?

Dagen inleddes med den traditionella partiledardebatten. Därefter har jag mest ägnat mig åt interna arbetsmöten. Det är mycket som ska dras igång i början av en termin.

Partiledardebatten gav upphov till ett par uppenbara reflektioner. Den första och viktigaste förstås att debatten så tydligt visade att det finns bara ett regeringsalternativ i Sverige – Alliansen. Fyra väl pålästa och skickliga partiledare som visade prov på handlingsförmåga och ekonomiskt ansvarstagande, i god kombination, för att ta Sverige ur den globala finanskrisens svallvågor.

Mona Sahlin talade om att den rödgröna kartellen var enig och tydlig. Men hallå?! Var finns de gemensamma förslagen? Hade Mona missat den debattartikel som hon idag hade publicerad på DN debatt tillsammans med Tomas Östros? Om det hade funnits något ”tydligt” vänsteralternativ så borde ju miljöpartiet och vänsterpartiet också varit med som undertecknare av det utspelet. Frågan är om de andra två vänsterpartierna ens hade blivit tillfrågade om att vara med på artikeln? Och om de hade blivit tillfrågade – varför tackade de nej?

Mona Sahlin kan påstå att vänsterkartellen är enig hur många gånger som helst, men utan några konkreta förslag så blir det bara luftslott.

En annan reflektion under debatten rör den syndernas förlåtelse som Mona Sahlin gav vänsterpartiet idag.

För några år sedan sa Pär Nuder (s) följande i ett förstamajtal med adress vänsterpartiet: ”Vill ni fortsätta att samarbeta med socialdemokratin efter nästa års val måste ni en gång för alla mönstra ut kommunismen och kommunisterna. Ni måste städa upp i garderoben, vädra ut och göra rent hus. Vi socialdemokrater vill inte och tänker inte samarbeta med några kommunister i det nya seklet.".

Idag sa Mona Sahlin att vänsterpartiet var ett helt annat parti idag. Men hon kunde inte svara på frågan på vilket sätt vänsterpartiet gjort upp med sitt förflutna och mönstrat ut kommunismen.

Det är en skrämmande tanke att Mona Sahlin vill bilda regering med Lars Ohly, som en gång sa följande: "Jag har varit kommunist sedan jag gick med i Kommunistisk ungdom 1978 och aldrig förknippat det med diktatur eller förtryck. "

Vad säger Nuder idag? Tycker han också att vänsterpartiet är ett helt annat parti idag eller står han fast vid att de måste göra upp med kommunismen och sitt förflutna?

Media om debatten: DN1, DN2, DN3, AB1, AB2

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Fd LO-ekonomen och vice Riksbankchefen Villy Bergström(S) har uttryckt sig så här om Sahlins ekonomiska kunnande: "Partiledare MS är inte förmögen att med auktoritet tala om ekonomiska frågor, än mindre tänka kontruktivt om ekonomiska system, därtill är hon för okunnig. Kompetensen i hennes omgivning har stötts ut". Detta borde ju vara förödande för en sosse att läsa. Bergström säger RENT UT att hon är inkompetent. Det gäller inte bara kunskaper i ekonomi, det gäller de flesta frågor Sahlin uttalar sig om. Bergströms ord väger tungt, Mona Sahlins ar meniningslos dagispladder

  SvaraRadera
 2. Fd LO-ekonomen och vice Riksbankchefen Villy Bergström(S) har uttryckt sig så här om Sahlins ekonomiska kunnande: "Partiledare MS är inte förmögen att med auktoritet tala om ekonomiska frågor, än mindre tänka kontruktivt om ekonomiska system, därtill är hon för okunnig. Kompetensen i hennes omgivning har stötts ut". Detta borde ju vara förödande för en sosse att läsa. Bergström säger RENT UT att hon är inkompetent. Det gäller inte bara kunskaper i ekonomi, det gäller de flesta frågor Sahlin uttalar sig om. Bergströms ord väger tungt,
  Mona Sahlins ar meningslost dagispladder.!

  SvaraRadera
 3. Du är lurad av Nuder som alla andra. Någon borde ha frågat honom om vilket "nya sekel" han menade.

  SvaraRadera