2009-01-15

En numismatisk högtidsdag

Idag har en hel del tid gått åt till det uppmärksammande – inte firande som vissa säger – av att det i år är 200 år sedan den östra rikshalvan avknoppades från Sverige och sedermera kom ett bli dagens självständiga Finland. Få tänker på att vi dessförinnan hade 600 år av gemenskap. Högtidlighållandet av detta i riksdagen var en mycket värdig ceremoni, med deltagande av såväl den svenska kungafamiljen som Finlands president, där bland andra Horace Engdahl höll ett briljant och med rätta bejublat tal som med största sannolikhet kommer att återfinnas i framtida retorikböcker. Han lyckades mycket väl att balansera sitt anförande mellan de olika aspekter som finns i detta jubileum.

Dagen till ära presenterade Riksbanken den variant av svensk enkrona som kommer att präglas och ges ut i år, där riksvapnet på frånsidan är utbytt mot en stiliserad bild av ett hav som möter himlens horisont. Symboliserande det vatten som skiljer Sverige och Finland åt. Som gammal numismatiker kan jag inte annat än att glädjas åt detta initiativ. Alla som deltog i ceremonin fick var sitt exemplar. Vissa nätomröstningar gör tummen ner för motivet, men jag tror att de flesta ändrar uppfattning när de väl får 2009 års enkrona i sin hand.

Befinner mig nu på Arlanda för vidare transport till Skåne där jag imorgon bland annat ska besöka Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i Lund samt träffa socialnämndsledamöter i Kristianstad.

Media: DN1, DN2

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar