2009-01-11

Fler förlorade sjukpengen under (s)-regeringen

Inför årsskiftet hördes opposition högljutt skrämma upp sjuka med att de skulle förlora sin sjukpeng den 1 januari. Ett cyniskt sätt att försöka vinna röster genom att skrämma människor som ofta redan befinner sig i en utsatt situation. Nu verkar oppositionen ha tystnat och det är väl förståeligt när deras skrämselprofetior visat sig inte slå in.

Som jag har sagt hela tiden så är principen enkel; Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpeng, den som kan arbeta ska göra det eller söka arbete. Sjukförsäkringen är inte en arbetslöshetsförsäkring.

Och sanningen är ju den att det finns de som förlorat rätten till sjukpeng även tidigare för att de bedömts ha arbetsförmåga. Eftersom att samma bedömning har gjort tidigare, fast då inte vid en bestämd tidpunkt.

Till och med november månad förra året fick 3.447 personer sjukpengen indragen. Samma period året dessförinnan drogs sjukpengen in för 4.270 personer. För åren 2006 respektive 2005 drogs sjukpengen in i 5.483 respektive 6.428 fall för att den sjukskrivne bedömdes ha en arbetsförmåga. Samtliga siffror gäller alltså perioden januari t o m november.

Den kvicktänkte noterar nu att fler förlorade rätten till sjukpeng under socialdemokraternas sista två år vid makten än under Alliansens första två år.

Jag återkommer med en uppdatering när det finns helårssiffror att redovisa.

Media som skrivet om detta ämne: Sydsvenskan, AB1, AB2, AB3, SvD1, DN1, DN2, DN3, DN4,

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Hej Gunnar!
  Vad menar du med rätten till sjukpeng?
  Ingår då att man förlorade sin rätt till att vara sjukskriven och fick sjukersättning (fd förtidspension) ist?

  SvaraRadera
 2. Siffrorna avser endast fall där Försäkringskassan gjort bedömningen att den sjukskrivne har en arbetsförmåga och därför inte längre är berättigad till sjukpeng. Siffrorna omfattar således inte sjukskrivningsfall där Försäkringskassan gjort bedömningen att den sjukskrivne har en permanent nedsatt arbetsförmåga och därför beviljats sjukersättning.

  SvaraRadera
 3. Hmm...
  Eftersom jag är kvicktänkt :) så har jag för mig att det var under de här åren som försäkringskassan började jaga kriminella som levde på f-kassan via några speciella läkare. Allt enl tidningarna. Har jag fel?

  SvaraRadera
 4. Det fanns ju ett uppmärksammat fall för några år sedan när det visade sig att en och samma läkare skrivit sjukintyg för ett halvdussin personer som var medlemmar i ett och samma kriminella mc-gäng. Jag vill minnas att alla också hade samma diagnos, depression.

  Men det var väl först under förra året som den mer organiserade jakten på yrkeskriminella startade, där Försäkringskassan är en av flera samverkande myndigheter.

  SvaraRadera