2009-01-19

Dagens (s)kandal

Eftermiddagen har jag ägnat åt ett långt internt arbetsmöte och under kvällen blev det en middag med Taiwans representant i Sverige och hans närmaste medarbetare, vilka nu båda lämnar landet efter att ha tjänstgjort här i närmare sex år. Som tidigare ordförande för svensk-taiwanesiska parlamentarikerförbundet har jag samarbetat mycket med dem under årens lopp och utifrån detta har det givetvis vuxit fram starka vänskapsband.

Avvisningen av de två egyptierna 2001 har återigen lyfts upp i media. Denna gång med anledning av den bok som Anna Lindhs väninna gett ut i dagarna. Denna (s)-affär rymmer minst två skandaler. Den ena är den mest uppenbara – hela avvisningen och hur den gick till. Jag tänkte inte orda mer om detta eftersom att den felaktiga hanteringen av de båda männen är så uppenbar.

Den andra skandalen – om den visar sig vara sann – är att Thomas Bodström och Göran Persson skyllt ifrån sig på statsrådskollegan Anna Lindh, som ju så tragiskt hade gått bort när avslöjandet om avvisningen skedde. Vad säger detta om kulturen inom socialdemokraterna? Visst borde man undvika att svärta ner minnet av en mycket duktig minister som mördats.

En del har under dagen hävdat att detta endast är en del av det maktspel som pågår inom socialdemokraterna, men jag har svårt att tro på sådana påståenden. I mina ögon handlar det om en nära vän till Anna Lindh som vill ge henne en fullt berättigad upprättelse. Det mest klädsamma just nu vore att Bodström och Persson lade korten på bordet och klargör vilket ansvar de själva hade i denna affär.

Media: AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5

Gunnar Axén

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar