Både DN och SvD rapporterar idag om att man i Stockholm stad bedömer bidragsbrottsligheten (brott ska kallas brott, inte fusk) uppgå till 30 miljoner kronor per år. Det kan straffa sig hårt om man stjäl från våra gemensamma trygghetssystem. Den nya bidragsbrottslagen som vi införde i augusti 2007 föreskriver upp till 4 års fängelse för den som begår ett grovt bidragsbrott.
Socialdemokraterna och de andra vänsterpartierna röstade emot lagen. Jag kan verkligen inte förstå varför de tar så lätt på denna brottslighet.
Läs gärna också tidigare inlägg om bidragsbrott.
Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om bidragsbrott, bidragsfusk, bidragsbrottslag, Stockholm, politik, socialdemokraterna, oppositionen,
Netanyahu rasande efter mord på rabbin
25 minuter sedan
Upp till 4-års fängelse är ju knappast avskräckande. Kan Kina ge dödsstraff för mjölkfuskare, så borde naturligtvis Sverige kunna ge dödsstraff åt bidragsfuskare. 4-års fängelse vore lagom för alla som ens söker bidrag.
SvaraRaderaGunnar, det finns en hel del på nätet som kan hjälpa om du verkligen vill förstå varför vi till vänster inte blir så himla upprörda. Här är en liten sammanfattning:
SvaraRadera- Oj, 30 miljoner, nja det var visst 25 miljoner. Herregud, det hade ju räckt till att avlöna en toppdirektör!
- Vilken katastrof, det är ju mer än en tusendel av de pengar som undanhålls i skatt (dvs om vi extrapolerar det till hela landet).
- En del av de som sägs fuskar är ju fattiga mänskor. Det kan ju hända att de försöker kompensera för att försäkringskassan och kommunerna inte följer lagen och delar ut de bidrag de ska. Man kan ju inte ta lagen i egna händer bara för att man håller på att svälta ihjäl! Hyfs och vett framför allt!
- Det är ju 1% av bidragstagarna som sägs fuska. Hu, att det inte är mer visar verkligen på deras dåliga initiativförmåga. Bland de som har pengar fuskas det mycket mer!
Gunnar, jag antar att du inte har något att tillägga till det jag skrivit?
SvaraRaderaAtt det begås skattebrott kan inte försvara att det begås bidragsbrott - och inte heller det omvända. Båda brotten är lika felaktiga.
SvaraRaderaDen som arbetar men samtidigt till exempel ansökt om och fått tillfällig föräldrapeng har det knappast ekonomiskt dåligt eftersom att man erhållit både lön och bidrag. Läs denna bloggning om några personer som både arbetat och fått ersättning från Försäkringskassan och försök påstå att de har haft det "fattigt": http://gunnaraxen.blogspot.com/2009/01/visst-begs-det-bidragsbrott.html
Att vissa personer har en hög inkomst (och därmed betalar en hög skatt och i högre grad bidrar till våra trygghetssystem) kan inte heller försvara att någon begår bidragsbrott.
Enligt den s.k. FUT-delegationen betalas närmare 20 miljarder kronor ut felaktigt från våra trygghetssystm varje år.
Gunnar, låt mig svara dig punkt för punkt, jag har inget alls emot det här.
SvaraRadera- Visst, cykelstölder är också brott - men de utreds sällan. Någon skillnad är det väl på om man snor en miljard än om man snor en hundring?
Men naturligtvis ska fusk i bidragssystemen utredas. På vettigt sätt.
- Att vissa får ut mer av den gemensamma kakan, dvs att de betalas betydligt mer per arbetad timme än andra, innebär inte det att de tär mer på det vi gemensamt producerat? Möjligen, jag säger möjligen, har de också bidragit mer. Men det finns inget bevis för det. Däremot vet vi med säkerhet att de får mer av den gemensamma kakan vi alla bakat.
Så jag kan inte se att de med säkerhet "i högre grad bidrar till vårt trygghetssystem".
- Jag trodde att det var klart för alla FUT delegationens siffror verkar vara klart överdrivna. Har inte Husmark-Persson tagit avstånd från dem?
Du är säkert själv medveten om att av de 20 miljarder du nämner ansåg inte ens FUT att mer än 10 miljarder uppskattningsvis skulle kunna vara fusk.
Men de här 10 miljarderna krymper sedan otroligt. Har du lagt märke till det? Jag vill hoppas att du som ordförande för socialförsäkringsutskottet är medveten om det.
Annars är här några siffror. Kommentera dem gärna. Anser du att de är rätt eller fel?
Försäkringskassan skulle enligt FUT ha lurats på 7 av dessa 10 miljarder. Försäkringskassan menar dock att det snarare rör sig om sisådär 0.5 miljarder.
Redan där är vi alltså nere på högst 3.5 miljarder i stället för de 20 miljarder du (fortfarande) säger att det rör sig om.
(Och med tanke på hur grov överdriften här var så frågar man sig ju hur det är med de resterande 3 miljarderna, inte sant?)
Hur förklarar du den här skillnaden? Är inte ni i utskottet informerade om vad Försäkringskassan har sagt om det här? Eller är det kanske du personligen som inte är det? Eller har jag missuppfattat uppgifterna från Försäkringskassan?
Jag undrar om det inte är en viss skillnad om man skattefuskar bort en miljon eller om man fuskar med bidraget och tar 500 kr. Själv tycker jag att det är en viss skillnad även om jag håller med om att båda ar brott, men ändock, är det inte en viss skillnad.
SvaraRaderaGruv.arb
"Gruv.arb.": Visst finns det en skillnad. I det exempel du anger uppgår skillnaden till 999.500 kronor. Däremot så utgör båda exemplen brott som drabbar de som har störst behov av vårt gemensamma stöd.
SvaraRaderaHåller med dig, men varför enbart jaga de små. Det är en viss skillnad mellan brotten och det är storleken på summorna. Normalt vore det rimmligt att försöka ta den stora brottslingen före snattaren. Sedan vad kostar det att jaga småfolket i förhållande till vinsten, alltså de som fuskar. Utan att ha några siffror till hands som säkert du har tvivlar jag på att det blir någon större vinst.
SvaraRaderaGruv.arb