2010-03-05

Mycket har hänt - och ett historiskt riksdagsbeslut är fattat

Mycket har hänt sedan förra blogginlägget. För den undrande kommer en kort resumé av vad jag sysslat med den senaste veckan.

Årsmöten och anföranden om sjukförsäkringen

Sjukförsäkringsreformen har jag hunnit att prata om både på Borgsmoderaternas årsmöteVilbergen Bowling i söndags och Moderaterna i Boxholms årsmöte i måndags kväll. Det senare mötet var öppet för alla intresserade och drygt ett tjugotal personer trotsade snöovädret för att ta sig till Folket Hus, vilket var imponerande.

"Partiledare, nej tack!"

I tisdags lyssnade jag på Gunnar Henriksson, fd chefredaktör för Norrköpings Tidningar, som presenterade sin senaste bok - en biografi om den moderate riksdagsledamoten och talmannen Martin Skoglund. Allmänt kallad "Doverstorparn" efter gården utanför Finspång som var hans hem. Det ska bli intressant att läsa boken "Partiledare, nej tack!" och få lära sig mer om en betydelsefull politiker som är tämligen okänd för vår samtid, men en legend bland äldre moderater.

Lunch med bloggare om sjukförsäkringsreformen

Tisdagslunchen ägnade jag och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson åt att luncha med ett gäng bloggare, däribland Dick Erixon och Edvin Alam, för att diskutera sjukförsäkringsreformen och lyssna till deras bild av debatten.

Historiskt beslut

I onsdags fattade riksdagen det historiska beslutet om att inrätta en Socialförsäkringsbalk (bilden). Jag hoppas att vi var många ledamöter som skänkte en tanke till alla de hundratals jurister och andra experter som på olika sätt varit involverade i det nästan tio år långa arbetet med att ta fram balken. När vi debatterade frågan för ett par veckor sedan så passade jag på att framföra mitt tack till dem alla.

Ersättning till föräldrar som förlorat ett barn

Efter domen som visar att det inte finns - och inte heller någonsin funnits - ett utrymme i socialförsäkringsreglerna som skapar en möjlighet för att ge en ekonomisk ersättning under den första tiden av sorgeperioden till de som förlorat sitt barn, så har vi moderater tagit ställning för att införa en sådan möjlighet. (Exp, SmP, TV4, Ekot, N24, P4 Sthlm, SVT Nyhetstecken)

De rödgröna hotar jobben

Vänsterpartierna har bestämt sig för att avveckla drygt 10.000 jobb inom tjänstesektorn. RUT-avdraget ska bort. Den skattesänkning som skapat nya jobb, gjort svarta jobb vita, gett fler en social trygghet samt hjälper barnfamiljer, gamla och andra att få vardagen att fungera - och dessutom stöds av 70-80% av befolkningen - ska avskaffas. Så blir det när man låter en kommunist diktera den rödgröna koalitionens politik. Själv tog jag och mina tre kollegor - Andreas, Finn och Betty - igår vara på möjligheten att utmana våra lokala socialdemokrater på debatt i frågan. (Resumé, AB, SvD, AB, Exp, AB, AB, AB, AB, Exp, SVT)

IP-debatt idag

Idag på morgonen så deltog jag i en interpellationsdebatt om rättssäkerheten i sjukförsäkringen. Socialdemokraterna har bollat lite missvisande statistik i frågan och hänger upp sig på att antalet JO-anmälningar mot Försäkringskassa ökat. Men sanningen är den att ställer man antalet fall som JO uttalat kritik mot Försäkringskassan i så är det i ett fall av 100.000 FK-beslut, vilket är ungefär på samma nivå som det legat på historiskt.

4 års fängelse för bidragsbrott

Media rapporterar att en bidragsbrottsling dömts till fyra års fängelse. Sannolikt första gången som någon dömts til det strängaste straffet enligt den Bidragsbrottslag som vi instiftade - mot oppositinens vilja - för ett par år sedan. (GP, SR Halland)

Stämmohelg med MUF Östergötland

I helgen är det dags att utöva årets roligaste uppdrag - som stämmoordförande på MUF Östergötlands distriktsstämma. Ett bunt mycket välskrivna propositioner och motioner ska behandlas och jag ser fram emot att få lyssna till ett antal timmar med engagerade debattinlägg.

Gunnar Axén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar