2009-11-18

Bristande politisk insikt

Premiepensionen är en viktig del av det allmänna pensionssystemet. Motsvarande 2,5% av inkomsten avsätts till ett sparande du bestämmer över själv. 60% av de som ingår i det nya pensionssystemet har någon gång aktivt gjort egna val av hur pensionspengarna ska förvaltas.

För de som inte gjort några aktiva val har pensionspengarna placerats i ett statligt förvalsalternativ, förvaltat av 7:e AP-fonden. I nästa vecka fattar socialförsäkringsutskottet i bred politisk enighet - endast miljöpartiet och vänsterpartiet har avvikande uppfattningar - om att utveckla förvalsalternativet så att pengarna kommer att förvaltas i generationsfonder med en riskanpassning utifrån hur lång tid det är till dess att den enskilde pensionsspararen går i pension.

Det ska också bli möjligt att aktivt välja dessa generationsfonder på PPM:s fondtorg.

Denna utveckling av premiepensionssystemet är bra. Investeringar i fonder/aktier har visat sig långsiktigt vara det bästa sättet att förvalta pensionspengar på för en så bra avkastning som möjligt och därmed en bra pension den dagen man går i pension.

Aftonbladet har idag ett antal artiklar om premiepensionen där man bland annat uppmärksammar det faktum att det finns placeringskonsulter som mot en årlig kostnad på 300-500 kronor aktivt förvaltar den enskildes premiepensionspengar, vilket är bra konsumentjournalistik. Men det märkliga är en kommentar som görs av pengar24.se´s chefredaktör, Annika Creutzer, som skriver: "Därför står nu hela premiepensionssystemet inför en skiljeväg. Antingen kommer bankerna att styra fondvalet för ett stort antal svenskar och tjäna mycket pengar på det. Eller så skrotas – troligen – hela premiepensionssystemet."

I den första delen kan hon ha rätt. Det kan bli så att många väljer att för en årlig avgift anlita en professionell förvaltare. Men det är när jag läser det andra påståendet, "Eller så skrotas - troligen - hela premiepensionssystemet", som jag hoppar till och fullständigt förlorar förtroendet för chefredaktörens analysförmåga. Det visar nämligen en totalt bristande insikt i den politiska överenkommelse som det nya pensionssystemet bygger på. Att skrota premiepensionssystemet finns inte på kartan.

De fyra allianspartierna och socialdemokraterna står bakom den historiska och unika pensionsöverenskommelsen. Det kan säkert finnas en och annan socialdemokrat som fortfarande inte känner sig till freds med att pensionsspararna får bestämma själva över en liten del av det egna pensionskapitalet, men att socialdemokraterna - och i så fall tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet (om de någon gång igen skulle få majoritet i riksdagen) - skulle riva upp pensionsuppgörelsen håller jag för uteslutet. I grund och botten finns det ett hedervärt och stabilt ansvarstagande för pensionsuppgörelsen inom socialdemokraterna.

Annika Creutzer visar på en klart bristande politisk insikt och får nog läsa på lite mer om pensionsuppgörelsen innan hon ger sig på några nya prognoser om pensionssystemets framtid.

Läs gärna mer om pensionssystemet på: http://www.pensionssystemet.se/

Media: AB1, AB2, AB3, AB4

Gunnar Axén

1 kommentar:

  1. Tyckte också att det var märkligt skrivet av Annika Creutzer. Men det både hon och PPM vet är väl att om inte systemet reformeras i tid (hur lång tid har vi?) så kommer antalet transaktioner som skickas in i systemet att svälla så till den milda grad att systemet tekniskt kollapsar.

    Viktigt är antagligen(?) att systemet reformeras på rätt sätt för att öht överleva rent tekniskt.

    SvaraRadera