2009-10-19

Så hjälper vi långtidssjukskrivna

Idag skriver jag och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i Norrköpings Tidningar om hur vi utformar stödet till de långtidssjuka från och med årsskiftet. Eftersom NT inte verkar ha lagt ut artikeln på nätet så publicerar jag den här istället.


Så hjälper vi långtidssjukskrivna

Nu sätter vi punkt för den politik - med långa passiva sjukskrivningar, förtidspensionering och ett permanent utanförskap - som lades fast av socialdemokraterna. Istället gör vi det möjligt för dem som varit sjukfrånvarande länge att få ett friskare liv och komma tillbaka till arbetsmarknaden. När vi nu presenterat den sista biten i rehabiliteringskedjan skapar vi broar mellan sjukförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken.

Under 2010 kommer cirka 50 000 människor att lämna sjukförsäkringen då deras dagar med sjukpenning eller tillfällig sjukersättning tar slut. Det är naturligt att det finns en oro hos många om hur deras framtid kommer att se ut. För den som har ett arbete att gå tillbaka till faller ansvaret på arbetsgivaren att se till att arbetsmiljön och arbetsuppgifterna anpassas så att även den som varit sjuk länge känner sig behövd på sin arbetsplats.
För den som inte har ett arbete att gå tillbaka till ställer vi nu alla Arbetsförmedlingens insatser till förfogande. Från årsskiftet införs ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program som syftar till att fånga upp förutsättningar och behov av stöd hos den som varit sjukfrånvarande länge. Det kommer exempelvis att vara möjligt att efter avslutad introduktion få en plats i arbetslivsinriktad rehabilitering, arbetspraktik eller deltagande i jobb- och utvecklingsgarantin. Arbetsförmedlingen kan också erbjuda jobb med lönebidrag, jobb hos Samhall, nyfriskjobb eller jobb med särskilt anställningsstöd. Behöver man ha fortsatt medicinsk rehabilitering så ska det givetvis också vara möjligt att kombinera med arbetslivsträning och arbete.

Under tiden som en person deltar i introduktionsprogrammet och andra insatser betalas aktivitetsstöd ut på vanligt sätt. Den som lämnat A-kassan under sin sjukdomstid kommer nu få en möjlighet att från den 1 oktober upparbeta ett medlemsvillkor på tre månader istället för tolv månader och därmed kunna få en inkomstrelaterad ersättning redan från den 1 januari.
Personer som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program tar ett steg närmare arbetsmarknaden än om de varit kvar i långtidssjukskrivning. Vi tycker det är viktigt att definitivt bryta med den "vänta-och-se-attityd" som kännetecknat socialdemokraternas politik på området. Istället sätter vi fokus på vad som krävs i form av stöd och aktiva åtgärder för att den som varit sjukskriven ska kunna återgå i arbete. Regeringen förväntar sig inte att alla långtidssjukskrivna kommer att kunna delta i programmen och komma tillbaka till arbete. Vår bedömning är att det i ett fåtal fall inte är möjligt att delta i verksamhet vid Arbetsförmedlingen. Då är det möjligt att få ersättning från sjukförsäkringen på samma nivå som tidigare, till dess att man återfått arbetsförmågan.

Vi tänker inte göra om socialdemokraternas misstag och använda sjukförsäkringen som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Förra gången slutade det med en halv miljon människor i utanförskap. Vi menar allvar med att människor ska få det stöd de behöver för att komma tillbaka i arbete. Vårt mål är att alla som kan jobba, utifrån sina egna förutsättningar, ska ha möjlighet att göra det.

Cristina Husmark Pehrsson (M)
Socialförsäkringsminister
Gunnar Axén (M)
Ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott

2 kommentarer:

  1. Jag ska ringa och kolla med Unionen idag vad som gäller. Oftast verkar det som ni bestämmer inte nå ut till de myndigheter som ska sätta skutan i hamn.

    Och nej det är inte oppositionen som skrämt oss, sjuka. Det är personalen på Försäkringskassan som gör det, med svar som "Jag vet inte vad som kommer att hända dig när du blir utförsäkrad" eller att de hela tiden hävdar att det ska ta 3 månader för ett beslut om sjukersättning och det i själva verket tog 9. Under den tiden hann jag ha 6 olika handläggare. De struntade i 5 olika läkares (samtliga specialister) bedömningar.

    Jag återkommer till dig med Unionens svar om jag kommer att ha rätt till A-Kassa eller inte.

    Mvh
    EL

    SvaraRadera
  2. Hej nu har jag pratat med Unionen.
    Handläggaren tyckte att jag skulle gå med försäkerhetsskull då jag var en av de som inte längre hade rätt till a-kassa 2007 och var tvungen att begära urträde. Hon sa att det hade diskuterats att den överhoppningsbara tiden skulle vara 10 år.
    Men hon kunde inte lova att jag hade rätt till ersättning från a-kassan, då beslutet inte var taget.

    Mvh
    EL

    SvaraRadera