2009-10-22

Rekordstor satsning på rehabilitering

Idag skriver socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och jag på Aftonbladet Debatt om den rekordsatsning på arbetslivsinriktad rehabilitering som vi nu gör för att hjälpa de som varit långtidssjukskrivna tillbaka till arbetsgemenskapen. De som omförsäkras går över i aktivitetsstöd eller A-kassa och får ett individuellt utformat introduktionsprogram i Arbetsförmedlingens regi. Därefter kan man gå vidare till t ex offentligt skyddat arbete, lönebidragsanställning, utvecklings- och trygghetsanställning, jobb- och utvecklingsgaranti eller Samhall. Totalt satsar vi 17 miljarder kronor under tre år på denna reform.

Sent om sider verkar socialdemokraterna ha svängt vad gäller sjukförsäkringsreformen. Numera stödjer de merparten av de förändringar som vi genomfört, bl a införandet av rehabiliteringskedjan och utfasningen av den tidsbegränsade sjukersättningen.

Gunnar Axén

6 kommentarer:

  1. Men vad händer med de personer som verkligen är för sjuka för att jobba? De måste väl slippa "arbeta" för sjukersättningen? Eller blir det socialbidrag för de?

    SvaraRadera
  2. Något svar eller kommentar på mina frågor lägger du aldrig ut.
    Möjligen att du VILL kommentera detta
    http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=15766.

    Helt motsägande till vad du själv och Husmark-Pehrsson skriver i dagens AB.

    SvaraRadera
  3. En fråga - allt ni skriver inriktar sig på dem som inte arbetar och behöver hjälp av AF.

    Vi som redan fått den rehabilitering som står till buds men fortfarande bara kan jobba deltid på grund av sådana sjukdomar som utmattningssyndrom (OBS! ej utm.depression). Har fått svåra funktionshinder - framför allt kognitivt och energimässigt VAD HÄNDER MED OSS?

    Har ett arbete som är väl anpassat för mig men pga en enormt låg energinivå och svårigheter att vara aktiv mer än några timmar per dag så kommer jag kanske aldrig mer att kunna arbeta mer än 50%. Har nu tillfällig sjukersättning - men vad händer med mig när den tar slut???
    Ser fram emot ett svar
    /amelia

    SvaraRadera
  4. Aha, såg att det bara var en politiker och sedan några som är positiva som fått göra inlägg - innebär det att du inte kommer att lägga in min fråga jag skickade för en stund sedan?
    /amelia

    SvaraRadera
  5. Linda:

    Om man har förbrukat sina 914 sjukpenningdagar (därefter 87 dagars karensperiod innan man på nytta kan ta ut sjukpenningdagar) eller om man har en tidsbegränsad sjukersättningen som löper ut så kommer man erbjudas arbetslivsinriktad rehabilitering från Arbetsförmedlingen och få ekonomisk ersättning från aktivitetsstödet.

    Om man är inlagds för sjukhusvård eller får vård i hemmet, på grund av sjukdom saknar verklighetsuppfattning eller saknar förmåga att orientera sig alternativt om man har en sjukdom som skulle försämras vid ett deltagande i den arbetslivsinriktade rehabiliteringen så kan man få fortsatt sjukpeng (dvs utan någon karensperiod, även de som tidigare har haft tidsbegränsad sjukersättning kan få förlängd sjukpeng).

    Med begränsningen av antalet sjukpenningdagar till 914, dvs 2½ års sjukskrivning, så har vi de mest generösa reglerna tillsammans med Frankrike och Portugal. De flesta andra jämförbara länder har en begräsning på 1-2 år med sjukpeng. Inget annat land saknar en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen. Med vår modell omförsäkras man dessautom till aktivitetstödet och vi har dessutom de undantagsmöjligheter som jag beskrivet ovan.

    SvaraRadera
  6. Jag hittade det här i ett diskussionsforum på expressen.

    "bara till dom som utträtt ur en arbets-löshetskassa mellan den 1 januari 2007 och den 30 september 2009 och återinträder i a – kassa i 3 månader får rätt till full a-kassa´
    finna att läsa på regeringens hem sida prop. Ds 2009:45-46"

    Stämmer det här?
    Mvh
    EL

    SvaraRadera