2009-05-06

Positivt med vårdval

Den senare delen av dagen har jag ägnat åt överläggningar på socialdepartementet, votering och ett mycket inspirerande retorikpass under kvällen med tillhörande eftersittning.

Även om siffrorna säger att väntetiderna inom sjukvården håller på att kortas, så är de ökade möjligheterna för den enskilde att söka vård och behandling i ett annat landsting eller i något annat EU-land viktig.

Aftonbladet har idag några artiklar som belyser rätten att söka vård inom EU och partiernas syn på saken. Som vanligt är det vi moderater och de andra allianspartierna som tydligt tar ställning för patientens rättigheter. Vänsterpartierna håller fast vid att patienternas rättigheter ska begränsas. Aftonbladet skriver också om hur Susannes liv räddades tack vare tysk sjukvård och att nio av tio läsare välkomnar vårdvalet.

Läs mer: AB1, AB2, AB3

Gunnar Axén

1 kommentar:

 1. Utestängd från svenska tryggheten!
  Jag ung kvinna som är utestängd från den svenska tryggheten pga. att jag är handikappad. Jag är fördömd och bortglömd av sjukvården! Jag nekas vård,därför att läkarna blandar ihop mina sjukdomar i journaler och skyller allt på nacken för att jag är funktionshindrad?!!
  Enkel infektion blev komplicerad inflammation :
  För 6 år sedan fick jag en enkel urinvägsinfektion som utvecklade sig till svår njurbäckeninflammation för att jag inte fått vård. Jag hade rullstol för mitt handikapp när jag sökte läkaren! Han hade tydligen aldrig sett en rullstol och sa att jag var psykisk!? Trots att jag har Diagnos på min nackskada. Jag kissar ju inte med nacken.... Han har sedan skickat brev till alla sina kolleger att jag skall stoppas för vidare utredning.
  Jag är tom nekad att komma till sjukhus för utredning trots remisser!
  Demokrati borde väl stå för att vård ska ges till alla medborgare som behöver vård, jag betalar också skatt. Är man ung och kvinna, och sjukpensionär,funktionshindrad, står man utanför samhället, jag blir bara utfrågad om jag är gift och har familj, utbildning, arbete, har jag inte det så räknas jag inte då är jag inget att satsa på. Jag har ju inte kunnat gifta mig och arbeta eftersom jag legat så svårt sjuk. Jag blir arg och upprörd över alla politiker som fortfarande påstår att vi har världens bästa sjukvård. Det är skandal att det får gå till så här och att aldrig de ansvariga politikerna får ta konsekvenserna för alla brister och felbehandlingar.
  Allt detta för att en läkare har sådan makt för att det inte ska komma fram att han gjort fel så ska jag dumpas av sjukvården , det är väl myndighetsövertramp och psykiatriska bedömningar ”en masse”!
  Jag sökte den läkaren när jag råkade ut för en njurbäcksinflammation för 6 år sedan men fick ingen vård, läkaren skyllde på ryggsmärtor, bara för att jag är sjukpensionär av en whiplashskada som jag var bättre ifrån, men jag kissar inte med nacken!? Har fruktansvärda smärtor i njurarna och när jag kissar hugger det tag i njuren. Tänk dig att ha 2 brännande klot,strykjärn, som bränner dag och natt i flanken , så har jag haft det i 6 år!
  Äntligen provbehandling med medicin för njurbäcksinflammation :
  En läkare i Stockholm fick höra talas om mitt fall och jag fick komma dit och provbehandlas,3 dagar, pröva Intravenöst antibiotika och kände radikal effekt, huggsmärtan , en fruktansvärd smärta som tillkommit när jag kissar minskade, likaså svullnaden över flanken.
  Läkaren skrev intyg att det hade effekt och remitterade att det skulle fortsättas behandling i hemkommunen. Ändå nekades jag återigen vård! Nu blossade smärtan upp igen så jag såg ingen annan utväg än försöka få vård utomlands. Släpade mig då med hjälp av min assistent till flyget och reste till Spanien för vård. Vänner hämtade mig på flygplatsen och körde mig direkt till sjukhuset. Fick iv. antibiotika direkt på kvällen och blev bättre för var dag där jag låg och delade rum med kackerlackor och en ödla i taket som stirrade på mig rakt ovanför mitt huvud.
  Läkarna i Spanien menade att det var viktigt att punktera vätskeblåsan i njuren för att få ut var men jag hade inte råd att vara kvar, så 3 veckor senare satt jag återigen på planet hem 5.000,00 euro fattigare men det var det värt för att slippa huggsmärtan i njurarna när jag kissar, om det så bara var för 3 veckor!
  http://lindagarben.blogspot.com

  SvaraRadera