2009-02-17

Var femte med sjukersättning fuskade

Försäkringskassan har genomfört en riktad kontroll av 600 personer med sjukersättning (ofta kallat förtidspension). Var femte av dessa har haft sjukersättning på heltid och dessutom en inkomst på över 100.000 kronor. Totalt handlar det om 45 miljoner kronor som betalats ut felaktigt till den kontrollerade gruppen. I snitt uppgick de felaktiga utbetalningarna till 350.000 kronor.

Den 1 augusti 2007 införde vi en bidragsbrottslag som kan ge upp till fyra års fängelse för den som gjort sig skyldig till grovt bidragsbrott. En lag som socialdemokraterna och de andra vänsterpartierna sa nej till. Jag kan inte förstå varför man så gärna vill tona ned det faktum att det faktiskt finns de som ägnar sig åt att stjäla från våra gemensamma välfärdssystem.

Från och med årsskiftet är det möjligt för de med sjukersättning att arbeta och samtidigt bibehålla rätten till sjukersättningen, men det är då viktigt att man anmäler till Försäkringskassan att man arbetar så att Försäkringskassan kan göra rätt avdrag på sjukersättningen. Läs mer här.

Media: AB, SvD, SDS,

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. bidgargfusk är aldrig rätt. Men vi ska vara noga med att inte döma oskyldiga via retoriken.

    För det kan lika bra vara försäkringskassan som felat i många fall. Vet många som skickat in det fk vill ha, men de har iaf fått ett brev hem om att de inte inkommit med kompletterande uppgifter.

    Är det då den enskildes fel att FK har dåliga rutiner?

    SvaraRadera