2009-01-27

Rekordkorta handläggningstider hos Försäkringskassan i december

Eftermiddagens avstämningsmöte med migrationsministerns stab fick stå tillbaka till förmån för en interpellationsdebatt om Försäkringskassan.


Det som bekymrar mig är att oppositionen gärna vill skapa en bild av att problemen med långa handläggningstider hos Försäkringskassan består. Så är ju inte fallet. I december var handläggningstiderna historiskt korta. Nio av tio ansökningar om sjukpeng handlades inom 30 dagar, nio av tio ansökningar om tillfällig föräldrapeng handlades inom 30 dagar och nästan tio av tio ansökningar om bostadstillägg för pensionärer handlades inom 30 dagar.


Genom fantastiska arbetsinsatser av Försäkringskassans personal under hösten har man lyckats få ordning på de handläggningstider som var alldeles för långa under slutet av sommaren och i början av hösten. Det är självklart oacceptabelt och djupt beklagligt att handläggningstider drar ut på tiden och människor hamnar i svåra ekonomiska trångmål, de problem som drabbade Försäkringskassan förra året ska inte förringas, men det finns ju ingen anledning till att måla upp en bild av att det fortfarande är problem. Det bidrar bara till göra arbetsssituationen obehaglig för många på Försäkringskassan som tvingas utstå människors missnöje.

Försäkringskassans tjänstemän ska ha en eloge för det arbete de presterat i en mycket svår situation.

Om det nu är så att oppositionen, trots att handläggningstiderna är rekordkorta, inte är nöjda med att mellan nio och tio personer av tio får sina ersättningar inom 30 dagar så undrar jag varför de inte protesterade under socialdemokraternas sista år vid regeringsmakten då endast mellan sju och åtta av tio fick sina ersättningar i tid?

Läs gärna vad min riksdagskollega Jan Ericson skriver på sin blogg om debatten och mina tidigare bloggningar om Försäkringskassan: Fakta om Försäkringskassan och Försäkringskassan är en viktig myndighet.

Nu pågår riksdagsgruppen för fullt och när detta möte är klart bär det iväg till Holmen AB för att diskutera förutsättningarna för skogsnäringen.

Media: AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Hamnade här när jag letade efter citatet om historiskt korta handläggningstider. Själv är jag inne på min femtonde(15!) vecka i väntan på utbetalning... Hur är handlägningstiderna då när de är långa?

    SvaraRadera