2008-12-31

Finanskrisens uppkomst

Om ett antal år kommer de grundläggande orsakerna bakom den globala finanskris vi nu går igenom vara glömda. Vi kommer att komma ihåg att det var en finanskris, men de allra flesta kommer att ha glömt bort hur det började. Och tiden är inne för att begå nya misstag…

För att fräscha upp minnet så kan dagens reportage i DN vara intressant att läsa. Det ger en god bild av de utlösande omständigheterna tidigare i höstas. Däremot så tas knappt de grundläggande orsakerna upp, nämligen den kraftiga statliga subventionering av bolåneföretagen Freddie Mac och Fannie Mae i USA som i sin tur ledde till en gigantisk bolånebubbla. Den som vill läsa mer om detta bör istället läsa vad Johan Norberg skriver på sin blogg.

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. ... Därför är det positivt att SBAB står på försäljningslistan.

    SvaraRadera
  2. Kul att hitta ett par vettiga bloggar för en gångs skull!

    Är det verkligen så svårt för folk att förstå det här som Johan Norberg tex skriver om. Jag är ingen ekonom så det tog ett tag innan jag begrep hur det låg till, men jag menar ekonomer i allmänhet. Eller är det så att de som styr den ekonomiska politiken ser allt för kortsiktigt, lyssnar för mycket på politiska vindar, och ser till eget vinstintresse? Kapitalism kanske är dömt att misslyckas därför att man låter kapitalisterna styra lagarna för mycket.

    SvaraRadera