2008-11-28

Ett stabilt pensionssystem

Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg så blir pensionshöjningarna nästa år rekordstora - som ett direkt resultat av att vi lyckats så väl med vår jobbpolitik de senaste åren.

När jag är ute och träffar pensionärer så har jag insett att det finns en del missuppfattningar kring hur pensionssystemet är uppbyggt och fungerar. En vanligt spridd missuppfattning är till exempel att man avsatt pengar till sin egen pension. Så har dock aldrig varit fallet utan dagens löntagare har alltid betalat till dagens pensionärer. De pengar som finns fonderade i AP-fonderna fungerar endast som en buffert i ekonomiskt svåra tider och det fonderade kapitalet svarar bara upp mot en lite andel av de pensionsåtagande som det offentliga pensionsystemet har. Det är därför det är viktigt för landets pensionärer att vi återupprättar arbetslinjen.

Endast den del som numera avsätts till premiepensionen är en individuellt knuten fondering av pensionskapital.

Idag presenterade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson en folder som beskriver hur pensionssystemet fungerar. Den går också att beställa gratis här. Varför inte beställa ett femtiotal och dela ut till grannarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar