2010-08-12

Lustig hantering av statistik i P1 Morgon

Morgonens debatt om arbetsskadeförsäkringen i P1 Morgon hade en lite märklig utgångspunkt och lär knappast följas upp av andra medier, åtminstone inte seriösa sådana. Utgångspunkten för debatten var att antalet som beviljas livränta från arbetsskadeförsäkringen har minskat kraftigt. Jämfört med i början av 1990-talet.

Sedan 1990 har arbetslöshetsförsäkringen ändrats två gånger, 1993 respektive 2002. Först i en restriktivare riktning och sedan i en mer generös riktning. Numera beviljas man livränta ”om övervägande skäl talar för det” (att det är en arbetsskada).

P1 Morgon valde således att jämföra antalet som beviljades livränta för 20 år sedan jämfört med idag. Efter att försäkringen ändrats två gånger. Och inte tog man hänsyn till hur många arbetsskador som anmälts respektive år.

Låt mig då reda ut detta med statistiken något. 1991 ansökte drygt 65.000 personer om att få livränta på grund av arbetsskada. Förra året ansökte närmare 12.000 om livränta. Antalet ansökningar om ersättning för arbetsskador har således minskat markant. Vilket ju är klart positivt. Och om antalet ansökningar om livränta minskat så är det ju inte så konstigt att antalet beviljade livräntor minskat.

Om tanken var att ställa Alliansen till svars för utvecklingen (trots att det nu gällande regelverket infördes av socialdemokraterna) så bör man väl närmast jämföra siffror för 2006 med siffror från 2009.

Då kan konstateras att 2006 ansökte drygt 25.000 om livränta. Förra året var det som nämnts knappt 12.000. Antalet personer som ansökt om ersättning på grund av en arbetsskada har således halverats. Om man ska avgöra ifall Försäkringskassan har börjat tillämpa en striktare bedömning av arbetsskadefall så kan man tänkas få en fingervisning om detta genom att se till hur stor andel av de som ansökt om livränta som också beviljats ersättning. Då visar det sig att 2006 biföll Försäkringskassan 27,4% av ansökningarna och 2009 32,0%.

Men, ska tilläggas, då ska betänkas att ansökningarna prövas mot det regelverk som gällde när arbetsskadan inträffade. Det betyder att om arbetsskadan inträffade före 2002 så prövas rätten till livränta gentemot de striktare regler som gällde då och enligt den uppgift jag har fått så hade närmare hälften av de arbetsskador som man ansökte om ersättning för förra året inträffat före 2002 års ändring av regelverket. Så det är inte enkelt att avgöra om Försäkringskassans tillämpning av lagen har blivit mer restriktiv eller inte.

Vän av ordning frågar sig kanske hur kommer man på att göra ett radioinslag som bygger på lite lustig hantering av statistiken? Jo, i samband med de samtal jag hade med P1 Morgons researcher innan dagens medverkan så framkom det att man kommit på idén till detta tema via en artikel i Dagens Arbete. En tidning som ges ut av fackförbunden IF Metall, GS och Pappers.

Och därmed är det upp till var och en att dra sina egna slutsatser.

Gunnar Axén
Media: P1

10 kommentarer:

  1. Ja, det finns med hela tiden, såväl bland journalister som bland politiker: lite lustig hantering av statistik. Det förekommer också en del lustiga nydefinitioner av ord, t.ex. så är inte vårdgaranti en garanti, och det förväntas vi landstingskunder förstå trots att vårdguiden.se säger något annat.

    SvaraRadera
  2. Är det inte mest rödgröna bland journalisterna? Tycker att det är väl vinklat om socialförsäkringarna, tex sjukförsäkringarna, så varför inte om arbetsskadelagarna? Ihop med rehabiliteringskedjan är systemet alldeles, ja i varje fall nästan, förträffligt. Men regeringen borde ta lärdom av hur a-kassorna administreras. Där finns ju privata aktörer som sköter handläggning och utredning.

    Lägg nu ner försäkringskassan och flytta över administrationen av socialförsäkringen till privata aktörer, lämpligen till försäkringsbolagen, som har utmärkt kompetens att sköta skaderegleringar i försäkringsfrågor. Samtidigt så borde pengar kunna sparas på den enorma byråkratin som försäkringskassan omsätter. Hörde att det är en av landets största myndigheter. Privata aktörer är mer kostnadseffektiva och allokerar kostnaderna på rätt sätt. Det kan inte en offentlig byråkrati göra.

    Privat är bäst - alltid!

    Den 20 september fortsätter vid städpartyt efter decennier av betongsossarnas vanstyre.

    Sifo-mätningen häromdagen bekräftar också min spådom; fyra år till med egen majoritet för oss. Men kampen om regeringsmakten är inte över, den har bara börjat.

    Ut och valarbeta nu alla alliansvänner.

    För svenska folket utan bidrag och i arbete.

    Anna Lundgren, moderat såklart

    SvaraRadera
  3. Visst är änringarna i sjuk och arbetsförsäkringarna ytterst nödvändiga. Och själv blir det kd för mig faktiskt/ Lena H

    SvaraRadera
  4. Till Lena H,

    Nödvändiga ja, men inte tillräckliga. Privata aktörer (facken) sköter redan a-kassorna. Inget hinder finns alltså för kommande alliansregering att ta tag i effektiviseringen av sjukförsäkringen och kanske då på sikt med fördjupad privatisering. Det hade varit effektivare för att minska ohälsan.

    Förresten fick en av mina rehabiliteringsklienter anställning igår utan subventioner. Och hon prisar regeringen för en chans att komma tillbaka. En kvinna med svår fibromyalgi och psykiska åkommor kan återkomma till arbetsmarknaden. För de flesta går det bara viljan finns.

    Har ännu i vart fall inte mött mer än ett par stycken som varit avigt inställda till återgång i arbete, men det gällde sådana som var sjuka på riktigt.

    SvaraRadera
  5. De flesta är nöjda med sjukförsäkringen beror påatt de vet att alla kan arbeta med något. Jag har permanent halv sjukersättning dock för att jag är verkligt sjuk.De som regeringen säger att den som är sjuk får också sin sjukersätning de stämmer ju verkligen. 70% kommer ej tillbaka till fk. så det är ett bevis på att de 70% varit sjukskrivna på fel grunder. /Lena H

    SvaraRadera
  6. Valet 19 sep: Alliansen eller rena rama VILDA VÄNSTERN? Valet är inte svårt om man har rotation i huvudet.

    Anna Lundgren, m-väljare

    SvaraRadera
  7. Ja, det är ju allmänt känt att rött och grönt är överrepresenterat bland journalister. Inte konstigt att det då blir som det blir.

    Christian, FP

    SvaraRadera
  8. Till Anna Lundgren, m-väljare:
    Nu har ju ändå vänstern regerat Sverige i en klar majoritet av den tid vi haft allmän och lika rösträtt. Och inte tycker jag då att landet under denan tid styrts så vilt som du antyder att det kan bli. Tvärtom ligger ju Sverige i topp i de allra flesta internationella jämförelser. Är inte det bra?

    SvaraRadera
  9. Klart Sverige ligger i topp. Men när lånekarusellen drog i gång i mitten på 1980-talet så satt visst sossarna och vpk vid makten. Hmmm, lätt att ösa skulden på andra?

    Anna Lundgren, m-väljare

    SvaraRadera
  10. Skulle vara tacksam om Lena H..skrev ut hela efternamnet.eller att vara helt annonym.Då jag blir ett diskutionsämne om det är jag.Har men en synpunkt så kan man stå för det med sitt efternamn också..
    MVH.Lena Holtorf

    SvaraRadera