2010-06-24

Cynisk socialdemokratisk skrämselstrategi

I höstas valde socialdemokraterna och de andra vänsterpartierna en tämligen cynisk strategi för sin opinionsbildning. Man gick bland annat ut och påstod att långtidssjukskrivna skulle tvingas ut i heltidsarbete och att de skulle "kastas ut ur sjukförsäkringen". Följden blev att de skrämde upp många människor, många som kanske efter år av passiv sjukfrånvaro tappat sjävförtroendet och hamnat i en tuff situation.

Sedan visar det sig att verkligheten var en annan. När man omförsäkras så byter man ut sjukpengen mot aktivitetsstöd och erbjuds en helt individuellt anpassad arbetslivsinriktad rehabilitering i Arbetsförmedlingens regi. Man får tillgång till arbetsterapeuter, sjukgymnaster, socialkonsulenter, psykologer och andra experter. Man får en möjlighet att pröva och utveckla sin arbetsförmåga i sin egen takt.

Jag har träffat många omförsäkrade och de som arbetar med dem runt om på landets Arbetsförmedlingar. De vittnar om hur vänsterpartiernas retorik i höstas oroade, skrämde och gjorde många människor förtvivlade. När de väl fick klart för sig vilket stöd Arbetsförmedlingen erbjöd dem så blev de lugnade och många har uttryckt att de ser det som att de fått en ny chans här i livet. Den som har varit sjukskriven länge önskar inget hellre än att komma tillbaka till arbetsgemenskapen och nu har vi skapat möjligheter för dem, en väg tillbaka till arbete. Läs gärna tidigare bloggposter om t ex Bo-Göran och Gill.

Omförsäkringen och Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion, som programmet heter, bedöms hjälpa runt 30.000 långtidssjukskrivna att hitta en väg tillbaka till arbetslivet i år. Så ser verkligheten ut. De som socialdemokraterna gömde och glömde i långa passiva sjukskrivningar erbjuds nu aktiva rehabiliteringsinsatser och nya möjligheter.

Men socialdemokraterna verkar nu på nytt försöka skrämma till sig väljare. Nu är det de unga långtidssjukskrivna de ger sig på. Senast var det Siw Wittgren-Ahl som i GT svävade ut i påståenden som ligger så långt ifrån sanningen man kan komma. Därför svarar jag och min kollega Cecilia Magnusson på hennes artikel idag. Läs den gärna och kom ihåg att ta socialdemokraternas skrämselpropaganda med en rejäl nypa salt. Att försöka vinna röster genom att skrämma sjuka människor är att sjunka rejält lågt.

Gunnar Axén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar