2010-04-07

Pricksäkert av Rayman om den lyckade omförsäkringen

Sanna Rayman skriver i dagens SvD om hur lyckad omförsäkringen av de långtidssjukrivna är. Mycket pricksäker och läsvärd ledare!

Uppdaterat: Sanna fortsätter debatten på ledarbloggen.

Här bjuder jag på några citat från personer som omförsäkrats och fått hjälp från arbetsförmedlingen att hitta en väg tillbaka till arbetslivet:

52-årig kvinna i Göteborgsposten:

”Tänk om jag skulle kunna få något att göra som jag orkar med! Det vore fantastiskt.”

Annika Karlsson-Mukka i NSD:

”Jag siktar på att komma upp i heltid.”

Ulla Johansson från Munkedal i P4 Radio Väst:

”I och med att jag inte är sjukskriven längre känns det som en del lagar släpper som gör det möjligt för mig att pröva på, sedan får vi se hur det går.”

Pia Hackzell i Rapport:

”Det var mycket bättre än jag hade väntat mig”

Pia Lundgren från Gnesta i Svenska Dagbladet:

"Har man varit sjukskriven så länge har man ingen aning om hur Arbetsförmedlingen fungerar. Det har bara varit positivt för mig, och jag har inte förlorat några pengar."


Och några ord från de som arbetar på arbetsförmedlingen med att hjälpa de omförsäkrade tillbaka:

Märit Bäckström, Arbetsförmedlingen i Halmstad i Laholms Tidning:

”De flesta vill hitta en förändring i sin situation och ser möjligheter och de flesta har blivit lugnade av att det är individanpassat.”

Heléne Davidsson, Arbetsförmedlingen i Oskarshamn i Oskarshamnstidningen:

”Det är klart att de är lite undrande över vad som kommer att hända, men samtidigt är de positiva och ser det som en chans att pröva något annat.”

Agneta Mattsson vid Arbetsförmedlingen i Malmö i Sydsvenskan:

”De allra flesta går vidare till andra saker som arbetsförmedlingen erbjuder, som introduktionsjobb eller utbildningar. Många har gjort framsteg. Vi ser att de har börjat bryta sitt mönster från sjukskrivningstiden och att vi har mer att erbjuda dem”

”Vi har mött individer med väldigt olika problem och svårigheter och vi kan nog utveckla vårt arbete. Men vi har fått många positiva signaler från folk om att komma till en ny myndighet, möta nya människor och få nya möjligheter. Det känns skoj att se att individer har tagit sig framåt.”

Ann-Christin Hammargren, Arbetsförmedlingen i Oskarshamn, till Lokaltidningen Nyheterna:

"Många tycker att det är bra att de äntligen har fått en möjlighet att prova på att arbeta i egen takt."

Gunnar Axén

10 kommentarer:

 1. Så himla bra politik ni för tycker jag!
  Moral:)

  SvaraRadera
 2. Det stämmer väl med min erfarenhet också av denna minst sagt lyckade reform. Sen finns ju små marginella grupper som kommer ikläm och de syns i några nätverk som typiska vänsterfräsare och reklampelare till oppositionen. Men nu kör vi så det ryker tills valet i september. Det ska bli spännande att få se fyra år till med politiskt och ekonomiskt ansvarstagande för rikets finanser och för att inte lämna sjuka i sticket.

  Anna Lundgren (m)

  SvaraRadera
 3. Mycket bra politik!
  Jag ser fram emot ytterligare 4 år med er.
  Det finns en mängd bidragsberoende grupper som skulle behöva granskas.
  Om ert budskap når ut ordentligt kan ni plocka åtskilliga röster från SD.

  SvaraRadera
 4. Alliansen har storstädat i landets finanser. Får vi sossarna tillbaka så blir det rena paradiset igen för dom bidragsberoende som tex fler förtidspensionärer. Återgång till 140 förtidspensioneringar om dan. Usch! Nej tack, hellre alliansen. Fast jag rösta på KD!

  SvaraRadera
 5. Lika pricksäkert här, Gunnar;

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/elisabethoglund/article6983771.ab

  SvaraRadera
 6. Partipolitiskt "neutrala" RESURS får 1000 riksdaler av politiskt parti, vänstern.

  http://resurs.ning.com/profiles/blogs/helsingborgs-manifestationen

  Kanske något för dig att blogga om Gunnar?

  SvaraRadera
 7. Bara en reflexion om arbetsoförmåga och utsatta sjuka - se här vilket arbetsförmåga en hel del "sjuka" och "utsatta" har:
  http://www.facebook.com/group.php?gid=114742385229737&v=wall&ref=mf
  Jobba påstår de att de absolut inte kan, men jaga rätt på deltagare, organisera demonstrationer, sitta dagarna i ända och skriva om detta i sina datorer, det går dock alldeles utmärkt. Den här Facebookgruppen bekräftar verkligen att det finns folk som missbrukar sjukförsäkringen. Bra att regeringen gör något åt detta. Så träffande av DN:s Hanne Kjöller på http://www.dn.se/ledare/signerat/utforsakrade-varning-for-altarforeningar-1.1079093, där hon varnar för s k ältarföreningar. Men nu lär alliansen att svänga uppåt i väljarbarometrarna, för oppositionens skuggbudget ska finansiera bl a såna här demonstrationer som den på Facebookgruppen "Sjukupproret" - det sjuka upproret.

  SvaraRadera
 8. Resultat i våran (socialdemokratiska) småkommun har socialnämnden, försäkringskassa och arbetsförmedling ett nära samarbete. Efter arbetslivsintroduktionen januari-mars erkänner sossarna resultatet: är 12 av 12 går ut i arbete, studier eller arbetssökande. 1 till studier och 11 av dem har praktik och anställning på gång. Ingen återgång till utanförskapet där, och alla deltagare är helnöjda med chansen att få hjälp till arbete. Så nog är det på sin plats att säga att rehabiliteringskedjan är en succé.

  SvaraRadera
 9. Närverket Resurs har tackat nej till detta bidrag då det är politiskt obundet.Det var vänstern som erbjöd sig men ingen representant för resurs mottog detta bidrag.

  SvaraRadera
 10. Angående alla FB Grupper typ :Det pågår en tragedi....
  Jag kan bara säga en sak,hela gruppen känns som en trafiks olycksplats.Dom som skriker högst behöver sällan hjälp.
  Utan de som inte hörs.
  Och de kommer säkert få det rätta stödet tack vare ALLIANSENS politik.

  SvaraRadera