2009-11-27

P1 Morgon om den arbetslivsinriktade rehabiliteringen

Är idag på resande fot med slutdestination Färöarna. Där ska jag besöka vårt moderata systerparti (Fólkaflokkurin) som har partistämma och berätta om våra reformer inom socialförsäkringsområdet.

Mellanlandade tidigt på morgonen på Kastrup och hann med en intervju i P1 Morgon angående det sista steget i sjukförsäkringsreformen som träder ikraft vid årsskiftet.

Det enskilda fall, det är så P1 Morgon brukar bygga upp sina inslag, som föregick intervjun med mig handlade om en person som varit sjukskriven på halvtid i mer än två och ett halvt år. Från och med årskiftet erbjuds han en individuellt anpassad arbetslivinriktad rehabilitering på den halvtid han idag är sjukskriven. Syftet är att med aktiva insatser i Arbetsförmedlingens regi hjälpa honom tillbaka i arbete på heltid, antingen i sitt vanliga jobb eller i ett annat arbete där han kan tillvarata sin arbetsförmåga bättre. Att gå sjukskriven i åratal på halvtid utan att erbjudas hjälp för att komma tillbaka på heltid är inte rimligt.

Gunnar Axén

2 kommentarer:

 1. Ni talade även om fall ,där försäkringskassan snubblar fram och följer den givna lagen in absurdum. Vore det inte enklare att "runda av hörnen" genom,att triangulera orsak och verkan och patietens status före man sätter lagen i händerna på de som försöker leva upp till mantrat,"alla måste jobba". Grundtanken är alldeles utmärk , men som så många gånger förr lyssnar man till sin inre stämma" det här låter
  bra och visar på vår styrka i uppsåtet,att få alla i jobb.

  SvaraRadera
 2. Som Moderat anser jag det varit av värde, om Du i TV hade haft beredskap för påhoppet.
  Vi hade väl - om Alliansen i beredningstillfället
  varit medveten om vissa felaktigheter - något som nästan alltid kommer fram. Men strategin är i många fall inriktad på ideologins reklamvärde och då blåser man på. Eftertankens kranka blekhet blir priset. Men det kanske är värt det.
  Jag tror vi vinner valet. En av anledningarna är,att Ni alla blir äldre och nya ungdomar med friska idéer kommer fram. Då har vi ett gäng rutinerade politiker ,som varit med förr och de kan lugna ner utvecklingen till det optimala.

  SvaraRadera