2009-05-28

Rätten till rehabilitering blir en del av vårdgarantin

Idag presenterade regeringens utredare Toivo Heinsoo ett delbetänkande som handlar om hur rehabiliteringsgarantin ska kunna bli en en del av vårdgarantin, något som är viktigt för att stärka upp rehabiliteringskedjan och för att vi ska kunna förverkliga vår ambition att skapa en kortare väg till ett friskare liv genom tidiga rehabiliteringsinsatser.

Som så ofta när det presenteras positiva nyheter så har medias intresse varit begränsat, men förslaget har trots allt noterats av en (s)-bloggare som tycks se uppenbara fördelar med förslaget. Alltid något!

Förslagen i korthet:

- Medicinsk rehabilitering ska omfattas av vårdgarantin.

- Försäkringskassan ges möjligheter att överlåta delar av sitt samordningsansvar för rehabiliteringsinsatser till andra aktörer.

- Socialstyrelsen får i uppdrag att särskilt uppmärksamma och innefatta rehabiliteringsåtgärder i arbetet med nationella riktlinjer.

- Staten utformar incitamentstrukturer i bidragen till landstingen som premierar ökad tillgänglighet och förbättrade resultat.

- Regeringen avsätter särskilda resurser för forskning och utvärdering av socialförsäkringens interaktion med sjukvården.

Media: SR, SVT

Gunnar Axén

1 kommentar:

 1. Anna Lundgren2009-05-29 00:33

  Att inte fastna i långtids sjukskrivningar är viktigt. Dom första månaderna är ofta avgörande. Sjuktalen klättrar neråt hela tiden;
  'Ohälsotalet fortsätter att sjunka i snabb takt. Det är nu 35,3. Minskningen beror på att färre personer skickar in begäran om sjukpenning, färre sjukfall startar och de fall som startar blir allt kortare.'
  http://forsakringskassan.se/press/?nyhetsid=1161
  Och alla kan alltid göra någon liten insats i samhället, det är bättre än att fastna i passiva långtidssjukskrivningar
  Ha en skön sommar alla Alliansväljare

  SvaraRadera