2009-05-13

Nätverkskonferens om rehabilitering i Härnösand

Idag blev det tidigt flyg till Sundsvall med vidare transport till Härnösands folkhögskola för medverkan vid en nätverkskonferens för personer som arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering och finansiell samordning. Det handlar om hur vi på olika sätt kan hjälpa människor med behov av sammansatta stödåtgärder tillbaka till arbetslivet.

Jag har pratat om de reformer som vi genomfört inom sjukförsäkringen och vad vi gör för att förbättra rehabiliteringen. Nu pratar Eva Johansson från Tillväxtverket om statens satsning på socialt företagande och hur detta kan vara en väg tillbaka till arbetslivet för många. Efter lunch blir det en paneldiskussion med mig och övriga som medverkat.

Utifrån de reaktioner jag fick under mitt pass så känns det som om vi är på väg i rätt riktning med dessa frågor, även om en hel del återstår. En kvinna från Timrå kommun som var med på motsvarande konferens för ett år sedan och lyssnade på mig då, inför reformeringen av sjukförsäkringen, berättade att hon på väg hem från den konferensen kände sig orolig över att en del människor skulle hamna mellan stolarna men nu tycker hon att vi täppt till de luckorna och att den risken inte längre finns. Mycket positivt att höra!

Gunnar Axén

1 kommentar:

  1. Rehabiliterings kedjan är bara bra. Det behövs tidsgränser för att folk/sjuka inte ska hamna i långvarig passivitet. Bra också att den tidsbegränsade ersättningen togs bort, ska ersättas av jobb och utvecklingsgaranti har jag förstått. Männskor behöver aktiveras, inte försoffas. Måste vara dåligt för självförtroende hos de som blir fastklämda i långtids sjukskrivningar. Allt detta pga vänsterpöbelns och andra sossekommunisters beslut att flytta folk från sjukpeng till sjukbidrag. Nu vill dom ha nåt som kallas Kompetensförsäkring? Ska ersätta akassa och sjukkassa? Kanske borde vänsterpöbeln och sossekommunisterna börja med att försöka få in kompetens i sina egna led?
    Oron för fall mellan stolarna var/är stor inom vissa vänstervrickade nätverk. Dom kör det som skrämsel taktik för att fiska röster. Sjukförsäkrings systemet och rehabiliteringen har blivit bättre nu. Vi har inte haft så få sjukskrivna sen 1982. Vem fick ner siffrorna då? Vi hade en icke-sosse-kommunistisk regering 76-82, därav det låga sjuktalet då 82. Alltid lyckas vänsterpacket få upp sjuktalen. Gömma arbetslösa och andra i sjukförsäkringen, trots dom ska vara i andra system, akassa, socialbidrag osv osv.
    Alliansen är ju alltså bara en självklarhet 2010
    Anna Lundgren, (m)

    SvaraRadera