2009-02-10

Gud välsigne Else-Marie Lindgren

Else-Marie Lindgren, som jag känner som en mycket klok kristdemokratisk riksdagsledamot, har idag fått ett stort medialt genomslag för att hon till Radio Sjuhärad sagt att hon tycker det skulle vara "suveränt" om statsministern kunde avsluta sina tal med "Gud välsigne Sverige" - i sann amerikansk anda.

Och visst låter det kanske pampigt när den amerikanske presidenten avslutar sina tal med "God bless America", men jag tycker nog ändå att vi ska låta det stanna vid detta. För för det första så är statsministern inte ens medlem i Svenska Kyrkan - huruvida detta innebär att han är bekännande kristen eller inte låter jag vara osagt, det är en helt annan sak - och för det andra så har vi beslutat att skilja kyrkan från staten, vilket jag tycker är bra. Staten ska lika lite få bestämma - eller ha inflytande - över religionen som religionen över staten.

Skulle en svensk statsminister vilja avsluta sina tal med "Gud välsigne Sverige", så är det helt OK för min del, men det bör inte upphöjas till den rituella besvärjelse som det blivit till i USA. För egen del så tycker jag att välsignandet av än det ena och än det andra framför allt bör vara förbehållet proffsen inom området- dvs det andliga ståndet, prästerna.

Media: DN, AB

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Det låter inte pampigt, det låter patetiskt.
  Kan man kanske börja definiera politiskt självmord utifrån det här?
  Det var nog det dummaste jag hört på länge.

  SvaraRadera
 2. "Staten ska lika lite få bestämma - eller ha inflytande - över religionen som religionen över staten."

  Och ändå tvingar ni religionen att viga homosexuella? vet du vad det där kallas (när man säger en sak men gör en annan)?

  SvaraRadera
 3. Och vad är det som säger att just präster skulle vara proffs på att välsigna saker och ting? Varför inte imamer, rabbiner, schamaner, kloka gummor, regndansare eller lokförare? Krävs det alltså en särskild högskoleutbildning för att få kalla sig "andlig"?

  SvaraRadera
 4. Idag har Fredrik Reinfeldt kommenterat: "Det har jag inte tänkt mig att göra"
  Här: http://www.sr.se/sjuharad/nyheter/artikel.asp?artikel=2659848

  SvaraRadera