2009-01-30

Efraimsson skyller ifrån sig

Försäkringskassan är en myndighet med en styrelse med fullt eget ansvar. Inger Efraimsson var fram till för ett år sedan ordförande för den styrelsen. När hon idag i Aftonbladet ger sig på socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson så får det nog snarast ses som ett uttryck för hennes egna tillkortakommanden än något annat.

Efraimsson var själv med och fattade beslut om omorganisationen av Försäkringskassan. Hon har ställt sig bakom den plan som hade gett Försäkringskassan 650 miljoner kronor mindre förra året jämfört med vad regeringen sedan tilldelade myndigheten.

Hösten 2007, dvs för snart ett och ett halvt år sedan, satt den dåvarande generaldirektören Curt Malmborg inför Socialförsäkringsutskottet i riksdagen och uttalade att han var "nöjd" med budgeten för 2008. I mitten av november förra året satt Curt Malmborg återigen inför utskottet och sa att budgeten för 2009 var "rättvis".

I december var prognosen 900 miljoner kronor i underskott.

Jag har lyssnat på socialförsäkringsministern otaliga gånger. Hon lyfter i sina anföranden alltid upp det fantastiska jobb som personalen på Försäkringsakassan utför. Hon har aldrig, och skulle inte ens komma på tanken att lägga skulden på de problem som Försäkringskassan haft under omorganisationen på personalen på Försäkringskassan.

Inger Efraimsson fick inte förnyat förtroende som styrelseordförande för ett år sedan. Det - och inget annat - torde vara förklaringen till den debattartikel hon hade i Aftonbladet idag.

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Hej Gunnar!
  Fråga om fk budget:
  Vad pratar vi för pengar här?
  Är det pengar som ska ut till sjukskrivna, föräldraled osv.
  Eller gäller budget siffrorna både personal, löner,hyror, datasystem och sjukpenning osv???
  Vilka underskott och summor ska vart?
  Tycker det är en ganska viktig fråga!
  Tacksam för RAKA svar!

  Hälsn. en "vanlig svensson"

  SvaraRadera
 2. hur kan man som politiker ge en som varit delaktig i nedmonteringen av FKs service ett förtroende som generaldirektör?

  Den nuvarande är ju lika insyltad i det som varit som den som avgick. Vore det inte bättre om det kom in helt friskt blod?

  SvaraRadera