2008-12-30

Riksrevisionen gör ett bra jobb

DN rapporterar idag om att Riksrevisionen granskat Försäkringskassan och CSN. Resultatet visar att myndigheterna har fordringar på över en miljard på personer som är bosatta utomlands – och att man inte gör mycket för att kräva in pengarna. Det har förvisso varit allmänt känt, inte minst i studentkretsar, i många år att CSN inte kräver in skulder från de som flyttar utomlands. Men det visar sig nu att det är ett förvånansvärt stort belopp som staten nu riskerar förlora och att Försäkringskassan inte kräver in skulder alls var en nyhet. Jag kunde inte tro annat än att man kräver in skulder som folk har till det allmänna oavsett var de numera bor. Skärpning!

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

  1. Hänvisa inte till en tidningsartikel som ska redogöra för en rapport, för därifrån kan man tyvärr räkna med en hel del fel. Om du hade läst riksrevisionens rapport själv, så hade du läst att CSN har skärpt sig från år 2005.

    http://www.riksrevisionen.se/templib/pages/OpenDocument____556.aspx?documentid=6952

    Som tidigare beskrivits har CSN anlitat ett inkassoföretag för att bedriva inkassoverksamhet utomlands. Under perioden 2005 – 2007 skickades cirka 24 000 ärenden till inkassobolaget och verksamheten inbringade cirka 68 miljoner kronor. Under 2007 inbringade inkassoåtgärderna 22 miljoner kronor, vilket kan sättas i relation till de 441 miljoner kronor som hade förfallit till betalning vid utgången av år 2007 (varav 289 miljoner kronor tillhörde personer som befann sig på okänd adress).Detta ger möjligen en fingervisning om svårigheterna att driva in fordringar utomlands.

    SvaraRadera
  2. När jag skrev mitt blogginlägg så hade jag inte läst Riksrevisionens rapport eftersom att den presenterades samma dag. Däremot så har jag läst rapporten sedan dess och även haft Riksrevisionen på besök i socialförsäkringsutskottet för att föredra granskningen för oss - och det är precis på det sätt som Anonym skriver i sin kommentar, CSN har under senare år vidtagit ett antal åtgärder för att försöka driva in skulderna. Rätt ska vara rätt.

    SvaraRadera