2008-12-08

Den interna kritiken tilltar

Den interna kritiken mot samarbetet med vänsterpartiet ökar nu inom socialdemokraterna. Mer sansade och förnyelseinriktade socialdemokrater som den förre partisekreteraren Lars Stjernkvist och den förre riksdagsledamoten och numera en av de ledande opinionsbildarna Widar Andersson tillhör de tyngsta namnen som nu luftar sin oro. Och jag förstår dem. Har man som jag lyssnat till de ledande vänsterpartisterna i riksdagen under ett antal år så vet man att det finns mycket kommunism kvar under vänsterpartiets numera polerade yta. Socialdemokraterna möjlighet att förnya sin politik kommer att gå i stå.

Min tro är, utifrån samtal med en del vänsterpartister, att deras strategi är att driva vänsterkoalitionen så långt åt vänster som möjligt. Sedan är de nog inte främmande att kliva ur samarbetet för att däretfter driva en ännu mer radikal linje. För dem är inte samarbetet heligt, det är inte ens ett medel för att nå regeringsmakten utan endast ett verktyg för att flytta socialdemokraterna och miljöpartiet längre vänsterut än de är idag.

De interna förhandlingarna i den rödgröna röran kommer att bli tuffa. Lita på det. Frågan är hur mycket tålamod Mona har och hur stora eftergifter de är beredda till.

Gunnar Axén

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar