2008-11-29

Svensk ekonomi i trygga händer

När man lyssnar på en del debattörer som kommenterar den globala finanskrisen så låter det ofta alarmistiskt, på gränsen till panikartat. Förslaget om att förstatliga Volvo - som om det skulle öka efterfrågan på bilar - är det senaste uttrycket för att en del talar innan de tänker.

Anders Borg har agerat exemplariskt som finansminister. Under åren som gått, då vi har haft en god ekonomi, har han sett till att vi haft stora överskott i statens finanser och statsskulden har amorterats ner med 200 miljarder kronor. När utgiftsivrare under förra året argumenterade mot överskotten i budgeten och för kraftigt ökade utgifter så stod Borg emot. Han visste att vi behövde ha en beredskap inför en kommande konjunkturnedgång och idag kan vi bara uppskatta hans framsynthet.

Borgs arbetsmetod har alltid varit att gå fram lugnt och systematiskt. Därför lär han inte hasta fram något ogenomtänkt "krispaket" bara för att fack och näringsliv ropar efter det. En kraftig ekonomisk stimulans på i storleksordningen 30 miljarder kronor kommer redan vid årskiftet då budgeten för 2009 börjar gälla. Sänkta inkomstskatter och arbetsgivatavgifter kommer bidra med en kraftig stimulans till ekonomin. Men som Borg sa på framtidskonventet idag så kommer det att behövas fler åtgärder under lång tid. De kommer och när de kommer så är de väl genomtänkta och avvägda.

Anders Borg utsågs häromveckan till europas fjärde bästa finansminister, trots endast två år på posten. Sannolikt är han den mest kompetente finansminister Sverige någonsin haft. Svensk ekonomi är i trygga händer.

Gunnar Axén

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Nix. Sänkta skatter stimulerar inte ekonomin i nuläget eftersom ingen vill investera. När Borg sedan påstår försvarar sig med del långsökta påståendet att offentliga investeringar skulle "skada förtroendet för statens finanser" och därmed öka sparandet motsäger han sig själv. Om det nu är statens finanser han vill slå vakt om, så är ju inte skatteänkningar den rätta vägen. Borgs politik hänger alltså inte ihop i en redig tankegång.

    SvaraRadera