2008-11-29

En välavvägd migrationspolitik

Vårt framtidskonvent har idag tagit ställning för en välavvägd och balanserad invandrar- och flyktingpolitik. Riktlinjerna för vår framtida migrationspolitik förenar en human och rättssäker flyktingpolitik och en öppen invandrarpolitik med ett sunt mått av kravställande på den enskilde.

Ingen kunde ha varit mer lämpad än Ulf Kristersson att leda den arbetgrupp, Arbetsgruppen mot utanförskap och segregation, som tagit fram dessa riktlinjer (läs det anförande han höll idag här). Både Ulf och jag är skolade i ett ungdomsförbund som prioriterade att öppna upp världen för människor som ville röra sig över gränser för att söka sig en ny framtid. Vid den tiden handlade det mycket om att riva gränser mellan europas länder, men redan då såg vi världen som större än så. För ganska exakt 20 år sedan fattade Moderata Ungdomsförbundet beslut om öppna gränser.

Mina morföräldrar flydde undan andra världskrigets förföljelser. Deras två döttrar, varav den ena min mor, blev kvar i hemlandet. Flykten var förvisso inte längre än den timme det tog med en fiskebåt över sundet från Danmark till Sverige. Men likväl var det en flykt från krig, ockupation och förföljelse. De som hjälpte dem att fly gjorde det med livet som insats.

Språkbarriären var inte den samma för mina morföräldrar som för många av de flyktingar som kommer till Sverige idag, men de liksom dagens flyktingar kom de till ett nytt samhälle och hade att förhålla sig till det. De togs om hand, men de togs inte från det egna ansvaret. De fann jobb och en framtid i Sverige. Och detta är en ständig påminnelse för mig om att kriget inte alltid varit så långt bort och att vi, troligen och tyvärr, alltid kommer att behöva ta ett ansvar för människor som flyr undan krig, förtryck och förföljelse.

Jag är därför glad och stolt över att få företräda ett parti som så tydligt tar parti för människors rätt till en fristad undan förföljelse och förtryck och för människors möjligheter att söka sig en ny framtid i ett nytt land.

Gunnar Axén

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

  1. En välavvägd migrationspolitik: Låt Schlingmann bestämma vad som är "svenska ideal".

    SvaraRadera