2009-06-28

Mer kommunism med vänsterpartiet

Vänsterpartiet lämnade inga besked på dagens presskonferens om hur mycket de vill höja skatten med för vanliga inkomsttagare. Däremot så återupprepade man sina gamla (kommunistiska) krav på att förstatliga banker och införa mer av planekonomi på bostadsmarknaden.
Statliga banker har visat sig i det långa loppet inte fungera i något land och statliga ingrepp och subventioner på bostadsmarknaden var en av orsakerna till den svenska fastighetskrisen i början på 90-talet och det som i USA utlöste den nuvarande globala finanskrisen. Vänsterpartiet har uppenbarligen inte lärt något av historien

Efter Ohlys presskonferens blev jag intervjuad av Kerstin Holm från Rapport och fick då en möjlighet att kommentera deras nygamla förslag.

Frågan är vad Miljöpartiet och Socialdemokraterna tycker om Ohlys långtgående socialistiska planer?

Träffade på Resumés Viggo Cavling och Claes de Faire efter presskonferensen. De verkade måttlig imponerade av Ohlys utspel.

Media: GT, Exp, DN,

4 kommentarer:

  1. Jag tror inte Ohly vill höjja skatterna alls för oss vanliga arbetare , det är bara något Ax´en skriver i sin blogg för att försöka hålla kvar oss medelklassväljare.

    Däremot tror jag att Ohly säkerligen skulle vilja höjja skatterna för höginkomstagare , men det är väll ingen nyhet ?

    Och varför är det fel att låta oss vanliga ta det av välståndet istället för att de med högst inkomster skall få mest av skattesänkningarna ?

    Näe , kom igen med en lite mer nyanserad bild av Ohlys tal !

    /Patrick

    SvaraRadera
  2. Är det rimligt att svenska skattebetalare går in och ger bankerna pengar utan att få något i utbyte? Går moderat politik alltid ut på att ge privata intressen del av skattebetalarnas pengar? (Andra exempel är privatisering av apotek där staten tar "förlustapotek" och privata apoteksoligopol får ta vinsterna, privatisering av vården och vårdnadsbidrag).

    Sedan är det förstås jättekommunistiskt att vänsterpartiet vill att staten ska gå in för att få en bättre konkurrens på bankmarknaden och förstås även krav på statligt stöd för startandet av nya lokala banker är förstås kommunism...

    Vidare undrar jag om du tycker att bostadssituationen är blivit bättre av den borgerliga politiken? Byggs det mer när det inte ges något stöd till nybyggnation? Blir det lättare för vanligt folk att få en bostad när allmännyttan säljer ut lägenheter till reapris så att beståndet av hyresbostäder minskar?

    Oavsett så står i alla fall en sak klar, moderaterna är ett parti för rika och stora företag. Intresset ljuger aldrig.

    SvaraRadera
  3. Niklas, när vi tagit ansvar för betalsystemet - såväl under den tidiga 90-talskrisen som under denna - så har staten tagit över ägandet i de banker som riskerat att gå i konkurs (vilket kunnat leda till att spararna förlorat en stor del av sina pengar). Detta betyder precis det som du efterlyser - att skattebetalarna får något i utbyte. När den finansiella situationen redits ut har bankernas aktier kunnat säljas och skattebetalarna fått tillbaka de resurser som tillfälligt krävts för att slå vakt om betalsystemet.

    Vad gäller att öppna upp för konkurrens inom apoteksmarknaden så kommer säkert du också om några år uppskatta denna reform. Det som fungerar bra i alla andra länder (Nordkorea och Kuba undantaget) fungerar säkert bra i Sverige också.

    Därefter återgår du till bankmarknaden och anser att det blir mer konkurrens på bankmarknaden om staten köper upp/äger alla banker. En lite udda argumentation, milt uttryckt. Statliga bankmonopol fungerade inte i Sovjet, Östtyskland, Rumänien, Albanien eller i något annat kommunistiskt land. Inte heller framstår Kuba eller Nordkorea som några lysande exempel. Kommunistkina insåg problemen med planekonomi för tjugo år sedan och har därför privatiserat statliga banker och öppnat upp för en fri marknad.

    Bostadsmarknaden fungerar bra i de delar som inte omfattas av planekonomiska inslag. Fullt ut kommer bostadsmarknaden inte att fungera förrän dess att efterfrågan tillåts styra utbudet.

    SvaraRadera
  4. Anonym, det är bara att läsa vänsterpartiets budgetmotion i riksdagen för att svart på vitt se att de föreslår ett totalt upprivande av jobbskatteavdraget. Detta betyder cirka 1.200 kronor mer i skatt varje månad för en normalinkomsttagare.

    Sedan är det oklart hur vänstern ska finansiera alla de löften som man utfärdat men ännu inte presenterat någon finansiering av. Går man vidare på samma spår, dvs att höja skatten för vanliga inkomsttagare, så lander summan på cirka 3.000 kronor i höjd skatt för en normalinkomsttagare - varje månad.

    SvaraRadera